неділя, 26 квітня 2015 22:00

Петро Порошенко витратив 2 тисячі гривень на "Книжковому Арсеналі"
32

Фото: Ельдар Сарахман

Петро Порошенко разом із дружиною Мариною відвідали сьогодні "Книжковий Арсенал". Це другий візит Порошенка на книжковий фестиваль у Києві. Минулого року, Петро Олексійович відвідав виставку в статусі кандидата в президенти України.

З самого ранку працівники держохорони поставили на центральному вході 5 металодетекторів. Цілий день територією "Арсеналу" ходили правохоронці з собаками. Інші працівники держохорони перевіряли всі каналізаційні люки та спеціальними "щупачами" горшки з туями на центральному вході.

"Вот это шмон, - сміється кремезний чоловік з сивою бородою. Вот это шмонают, да? - звертається ймовірно до своєї доньки та її чоловіка. Правоохоронці перевіряють сумки, пакети. Всі металеві предмети просять викласти з кишень на стіл. Люди на такі засоби безпеки реагують стримано.

Президент з'являється на території "Мистецького Арсеналу" о 15:45. Разом з радниками 35-річним Святославом Цеголко та 45-річним Олегом Медвєдєвим йдуть в супроводі дев'яти охоронців. В останнього на лацкані піджаку червоний мак - новий символ пам'яті, який вперше було використано минулого року на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни. Поруч з президентом йде директор "Мистецького арсеналу" Наталія Заболотна. Президент в темному костюмі, білій сорочці та з червоною краваткою. Дружина Марина в легкому чорному пальті поверх білої сорочки. Всю дорогу тримаються за руки. Вітаються з людьми, які стоять на подвір'ї.

"Хлопці, цить, - президент зупиняється. Не штовхайте нікого!" - змінюється на обличчі і робить зауваження охоронцю, який намагався посунути дитячий візочок та просив маму звільнити прохід.

Питаю в президента чи має вдома бібліотеку і скільки в ній книжок "Очевидно, - сміється. Ой, я думаю багато. Але рахувати, а тим більше "одиницями" - неправильний шлях" - відповідає глава держави.

На центральному вході зупиняються. Порошенко продовжує вітатись з усіма, хто трапляється на шляху. На вітання з натовпу "Слава Україні", відповідає "Героям слава". На кілька хвилин йде в туалет. Охоронці чекають біля дверей. Дружина Марина в цей час розмовляє з директором "Арсеналу" Наталією Заболотною.

"Є така книжка про Путіна, - каже. "Путінократія" - зачитує з листочка один з помічників. Так саме вона. У нас таке замовлення, маємо її знайти і купити - каже перша леді. "Зараз знайдемо!" - каже Заболотна набираючи когось з помічників, а потім віддає телефон колезі. "Путінократія. Людина влади та її система" (оригінальна назва "Демократура Путіна") - бестселер німецького журналіста Бориса Райтшустера". Книга харківського видавництва "Віват" посіла перше місце в національному рейтингу "Книга року-2014" та вийшла другом у російському та українському перекладах.

Президент з дружиною проходять до центральної зали виставки. "Вітаю вас - звертається до кураторки "Книжкового Арсеналу" Ольги Жук. "Нам дуже приємно, що ви вже другий рік до нас приходите. Для нас це дуже важливо. Це визнання важливості культури в Україні" - каже дівчина. Порошенко тисне їй руку, а потім сину Зоболотної. "Це великий успіх. Динаміка, яку демонструємо - унікальна, -  зазначає Порошенко. Я проїжджав і побачив стільки людей, які стоять в чергах для того, щоб потрапити на "Книжковий Арсенал". Це єдина черга, яку приємно бачити" - каже президент і йде до стендів. У коридорі тисне руку учаснику виставки і робить комплімент: "Гарна вишиванка!"

Підходять до стенду видавництва "Основи". За стендом у зеленій сукні стоїть видавець Дана Павличко.

В цей час люди оточують перших осіб дежави щільним кільцем. Фотографують. Президент бере до рук нещодавно видану збірку "Розстріляне відродження". "Скільки?" - питає гортаючи книжку. "Двісті гривень" - відповідає дівчина. Президент дістає з лівої кишені штанів кілька хаотично складених купюр номіналом 200 та 100 гривень. Відраховує потрібну суму. На запитання чи тримав президент в руках нові 100-гривневі купюри, киває головою. "Ні. Тільки старі. Треба в "Нацбанк" поїхати, подивитися" - широко посміхається. В цей же час, прес-секретар президента Цеголко робить фото президента на мобільний телефон й викладає його в соцмережі.

"Пётр Алексеевич, можна два слова, - підходить бородатий чоловік у гольфі. Мы когда-то виделись с вами на Банковой. Я священник, дьякон церкви. Хочу буквально два слова сказать по-поводу того, что у нас в стране происходит. Например, со слов Святого Писания: Бог говорит "исторгните зло со своей среды, тогда я вас благословлю". Вот это зло, в нашем стаде. Та система которая осталась еще работает." "Я вас почув" - кладе президент руку на плече чоловікові, - "Спасибі". Йде далі

Порошенко вітається з видавцем Іваном Малковичем. Той дарує кілька книжок українських казок та серію томів "Гаррі Поттера" українською. Тут же приймають рішення книги видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" подарувати дітям. Неподалык зустрічають багатодітну родину, які постраждали під час артилерійських обстрілів у Вуглегірську. Два хлопчики та двоє дівчат розглядають книжки в руках глави держави.  Порошенко звертається російською "Книжки любите читать?". Ті ствердно кивають. "Вот вам "Маленький принц", "100 казок" и "Гарри Поттер". Держите". "А це мені подарували, бачите? - показує дітям книжку "Подорож Україною". Багатодітну маму розпитує, де вони зупинилися в Києві та обіймає за плече.

Питаю про можливо унікальну книгу з власної бібліотеки, якою президент пишається. "Я не колекціоную старі книжки. Хоча, в мене є "Біблія. Апостол". Такі книги не для того, щоб ними пишатися і так само не важливо в якому році вона видана. Біблія для того, щоб молитися. Як і Євангеліє. Це дуже корисно".

"Передайте мої найщиріші вітання Оксані, - звертається президент до чоловіка Оксани Забужко дизайнера й художника Ростислава Лужецького. "Я її дуже люблю" - зазначив глава держави гортаючи "Музей покинутих секретів".

Покидає виставку президент о пів на п'яту. За сорок хвилин президент відвідав кілька стендів та витратив близько 2-х тисяч гривень. Придбав книги: "Історія Європи" Нормана Дейвіса, "Розстріляне відродження" Юрія Лавриненка, "Довженко. Трилогія", "Листи до Ольги" Вацлава Гавела та інші.

Повний репортаж про відвідини президента Порошенка "Книжкового Арсеналу" читайте у "Газеті по-українськи" від 28 квітня 2015 року

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко витратив 2 тисячі гривень на "Книжковому Арсеналі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути