неділя, 02 листопада 2014 13:51

Перфоманс "Ще не вмерла" — Україна жива, поки є кому її любити та захищати
7

Фото: Сєчкова Дарія

"Цей проект готувався з серпня 2013 року, і спочатку ми задумували його просто як підняття патріотизму в країні. А потім неочікувано для всіх нас стався Майдан, в якому і викладачі, і учні приймали активну участь. Потім всі інші події. Тому поступово проект увібрав в себе все, що відбувається в країні. І кінцевий результат суттєво відрізняється від початкового задуму", - розповідає Олена Орлова, виконавчий директор театру-школи "Образ" перед початком вистави.

У перший день листопада "Образ" презентував національний патріотичний перфоманс "Ще не вмерла! Україна". Саме так: своїм підписом на афіші держава Україна засвідчує, що вона жива, поки є кому її любити та є кому її захищати.

Малий зал національного палацу мистецтв "Україна" заповнений вщент. Багато хто обрав для прем'єри вбрання з національними елементами та взяв з собою на виставу дітей. Кілька рядів займають міцні чоловіки в камуфляжі — це запрошені на виставу бійці 72 бригади та інших підрозділів. Захисники України уважно стежать за подіями на сцені, гучно аплодують.

"Чудова вистава, такі заходи важливі, тому що зараз кожен має робити свою роботу. Я радий бачити вас. Тут серед людей, які нам допомагають, ми відчуваємо, що потрібні. В жодній країні немає такої народної армії. І я дякую вам!", - зазначив один з бійців.

Протягом майже двох годин актори, вбрані в звичайні джинси та вишиті сорочки, через поезію, прозу, відео, музику, танець, українською і російською мовами розповідають глядачам про сучасні українські реалії, торкаються основних проблем. Мовне питання та політичні чвари, патріотизм та еміграція, торгівля українськими жінками та покинуті діти. Час від часу виступ акторів переривається відеосюжетами, в яких прості українці розповідають, що для них значить Батьківщина і чи бачать вони майбутнє в цій країні, якою мовою вони спілкуються і що б хотіли змінити в житті. Не оминули й найболючіші теми останнього часу: Майдан та війну.

"Хоч місто моє і мале, але там живе тільки тепло, там стільки вугілля — за край, ось тільки де, не питай", - співає хлопець під гітару, сидячи на краю сцени. За його спиною на екрані кадри мирного провінційного донбаського містечка змінюються кадрами зруйнованих снарядами будинків та випаленої землі.

"Возврати по домам мужчин! Не оставь меня сиротой! Становлюсь, и не без причин, на колени перед войной!", - тривожно та проникливо читає поезію дівчина.

А трохи згодом двоє чоловіків українською та російською мовами виконують вірш Віталія Коротича "Переведи меня через майдан". І на екрані позаду сцени починають палати шини та гриміти дерев'яні щити учасників зимового протистояння на головній площі столиці:

Переведи... Майдана океан
Качнулся, взял и вел его в тумане,
Когда упал он мертвым на майдане,
А поля не было, где кончился майдан...

"Цей проект не лише приносить відчуття гордості, але й повинен допомагати", - зазначила керівник та головний режисер київської театральної студії "Образ" Ольга Міхневич після закінчення перфомансу та додала, що всі зібрані глядачами благодійні внески підуть на потреби АТО.

Фінальний гімн України весь зал стоячи співав разом з акторами.

Зараз ви читаєте новину «Перфоманс "Ще не вмерла" — Україна жива, поки є кому її любити та захищати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі