пʼятниця, 26 вересня 2014 17:04

"Над Україною висить сокира фашиста і політичного шизофреніка Путіна" - Лесь Танюк
7

Фото: Ярослава Тимощук

Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки, що традиційно проходив у Ялті з 1996 року, переїхав на Волинь

– Будемо говорити, як є: над Україною висить сокира фашиста і політичного шизофреніка Путіна, – режисер Лесь Танюк розпочинає промову на відкритті конкурсу біля пам'ятника Лесі Українці у Луцьку. – Страх можна подолати не тільки зброєю, а й словом, аурою.

Надворі холодно і вітряно. Знімає свій чорний плащ і накидає його на плечі актрисі Раїсі Недашківській. Разом несуть кошик із квітами до підніжжя монумента.
Два дні митці очолюватимуть журі конкурсу. На попередніх прослуховуваннях відібрали 14 читців віком до 30 років. Участь можуть узяти актори або студенти театральних навчальних закладів.

– Якщо слухачі почули Бога на небесах, значить, це мистецтво, – Раїса Степанівна розповідає про критерії, за якими судитиме.
Читання проходять у місцевому театрі ляльок. На сцені висить портрет Лесі Українки.

27-річна акторка Тетяна Григор'єва з Запоріжжя під час читання розпалює на сцені вогонь, шаманить. Одягнена в простору чорну накидку. Наприкінці завмирає під пісню "Прагнемо змін" гурту "С.К.А.Й.".

Багато дівчат утілюють образи Лесі Українки — вбираються в сукні до підлоги, на плечі накидають хустки, волосся заколюють на потилиці в пучок.

Єлизавета Любімова з Києва читає поезію Лесі Українки "Хто вам сказав, що я слабка", листи з Єгипту до Олени Пчілки, Бориса Грінченка, Ольги Кобилянської. Здобуває гран-прі конкурсу.

- Набагато цікавіше, ніж торік, — говорить Лесь Танюк. — Відбувся здвиг у суспільстві, якась пташка пролетіла в цих молодих душах і вони зрозуміли, в якій країні живуть.
Професор сценічної мови Київського університету імені Івана Карпенка–Карого

Алла Гладишева після гала-концерту дає поради учасникам.

– Вимова має бути як у британців і, перепрошую, росіян, – каже. – Хотілося б більше вашої позиції. Багато поезій Лесі Українки — у формі звернень, вона просто кричить. І ви повинні кричати про той біль і ту силу її словами, її серцем.

Усім конкурсантам вручають "Кобзарі".

Зараз ви читаєте новину «"Над Україною висить сокира фашиста і політичного шизофреніка Путіна" - Лесь Танюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі