четвер, 29 вересня 2016 13:19

На роман надихнуло фото, зроблене за рік до смерті - письменниця Таня Малярчук

На роман надихнуло фото, зроблене за рік до смерті - письменниця Таня Малярчук

У львівському "Видавництві Старого Лева" вийшов роман "Забуття" письменниці Тані Малярчук. Твір присвячений українському політику В'ячеслава Липинському.

"На написання роману мене надихнуло фото В'ячеслава Липинського, зроблене за рік до смерті, - каже Таня Малярчук. - На знімку він сидить на стільчику в австрійській глушині з курми на колінах. Завершення сонячного дня, довгі тіні, повне прийняття власної трагедії. За тисячу кілометрів від рідного дому він сказав, що українці не здатна до державотворення нація хамів і руїнників. Це фото у мене защемило нерв, який відповідає за творчість. Перші 100 сторінок роману переписувала п'ять разів. У ньому переплітаються дві сюжетні лінії. Політика і мислителя та жінки з теперішнього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За пляшку самогону могилу втрамбував трактором" - Таня Малярчук про нову книгу

"Липинський один із перших почав говорити про Українську державу, - продовжує письменниця. - Володимир Винниченко і Михайло Грушевський називали його мерзотником. Казали, що він поляк і немає права втручатися. Зараз ми маємо викривлені знання про цю епоху - зі школи і університету. Щоб добратися до правди, я більше року працювала з пресою та історичною літературою в австрійській національній бібліотеці. З'ясувалося, що тоді у Відні виходило 15 україномовних газет. Зараз дуже добре, якщо є одна".

Письменниця каже, що сім років живе в Австрії. Хоча часто приїжджає в Україну.

"Іноді здається, що краще відслідковую українські новини, ніж будь-хто інший. Правда, трапляються прикрі випадки. Одного разу ідемо з двома іншими письменниками. На зустріч нам прямує подруга. Вітається з однією, потім з іншою. Мене ніби не бачить. "Альо, я тут?" - думаю. Хотілося б вірити, що вона мене не забула, а просто не впізнала".

Нагадаємо, Таня Малярчук на початку жовтня презентує новий роман в Києві, Львові та Івано-Франківську.

Зараз ви читаєте новину «На роман надихнуло фото, зроблене за рік до смерті - письменниця Таня Малярчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі