Ексклюзиви
неділя, 11 грудня 2011 11:59

На Прикарпатті ікона "постаршала" на 200 років після реставрації

Івано-Франківський обласний художній музей презентував унікальну сакральну роботу ХVІI ст. "Богородиця Одигітрія", що означає "дороговказ". Її показали після півтора року реставраційних робіт.

За словами директора музею Михайла Дейнеги, - це одна з небагатьох знахідок, котра засвідчує існування на теренах, зокрема в Рогатині, класичної школи іконопису.

Реставратором виступив львів'янин Зеновій Крок. Понад півтора роки митець провів за роботою у майстернях Івано-Франківська.

"Із фондів було передано на реставрацію ікону невідомого автора, датовану ХVIII століттям. Згідно з документацією, ікона надійшла в музейні фонди із села Залуква біля Галича – тутешня церква була місцем збереження культових предметів з довколишніх районів, отож ікону можна вважати означеною територіально", - розповів Gazeta.ua реставратор.

Твір вимагав неабиякої уваги. Після візуальних спостережень, а також ряду ретельних хімічних досліджень було прийнято рішення про розкриття ікони, тобто пошарове зняття пізніших записів та доробок.

"У Львові зробили високоякісний рентгенівський аналіз картини. Ми побачили все, що є знизу, і вже діяли впевнено, знімаючи по сантиметру і роблячи наскрізні зондажі. Ззаду проглядається напис, цифри 1872 рік, через нього спершу ікону датували ХIХ століттям. І лише в самому кінці ми зрозуміли, що ікона — "чисте" ХVII століття. Ми побачили прекрасне обличчя, майстерну роботу, золоте тло, ікону написано в усталеному візантійському каноні на дереві, – зізнався реставратор.

Зеновій Крок каже, що в процесі реставрації ікона підносила багато цікавих відкриттів, тому вона потребує подальшого дослідження. Наявність стилістично подібних іконописних робіт з одного регіону свідчить про існування школи іконопису. У ХVII столітті в Рогатині — місті, другому після Львова, було засновано Ставропігійське братство, там існувала школа іконопису.

Після реставрації ікона "Богородиця Одигітрія" поповнить збірку творів художнього музею.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті ікона "постаршала" на 200 років після реставрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі