неділя, 01 листопада 2015 11:37

На "Молодості" переміг фільм про дорослішання ізраїльської дівчинки
15

Фото: Ольга Каменева

-Зараз більшість хороших фільмів знімають жінки. Серед режисерів чоловіків меншає. Як не дивно, гарні чоловіки є тільки на екрані. Такі от, як наш Горянський, - розповідає актор Віктор Андрієнко, вітаючись з Володимиром Горянським на церемонії нагородження переможців кінофестивалю "Молодість". О 17.00 в театрі імені І.Франка пройшло урочисте закриття 45-річного фестивалю. Червоною доріжкою пройшлись актори Наталія Сумська, Остап Ступка, директор Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко, письменник Іван Драч, режисер Мирослав Слабошпицький, спортсменка Яна Клочкова.

-Гумор може бути зброєю. Більшості сучасних фільмів він не властивий. Як правило, тема фільму завжди торкається політики. Тому кіно з почуттям гумором вигідно відрізняється на фоні інших, - розповідає режисер фільму "Пікадеро" британець Бен Шеррок, отримавши скіфського оленя та 1250 доларів у повнометражному конкурсі. Його стрічка розділила почесний приз разом з фільмом "Ішканул" режисера Хайро Бустаманте. Знятий в ко-продукції Гватемали та Франції.

Гран-прі фестивалю отримав фільм "Принцеса" ізраїльського режисера Талі Шалома-Ізери. На екрані показують відеозвернення режисера та продюсера фільму зі словами подяки фестивалю. На сцену отримувати нагороду виходить уповноважений посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковськи.

-Кажется, в прошлом году и победителем "Молодости" и победителем Одесского кинофестиваля стали фильмы Израиля или имеющие непосредственное отношение к Израилю. И, когда вчера я смотрел фильм "Принцесса", я подумал: "Черт, неужели опять?!". Я не думаю, что израильский кинематограф лучший в мире, но так уж получилось, что на наших отечественных фестивалях израильские фильмы нам попались хорошие, - розповідає арт-критик Юрій Володарський.

"Принцеса" розповідає про історію дорослішання 12-літньої дівчинки Адар. Вона проживає в Тель-Авіві разом зі своєю матір'ю. Згодом жінка знаходить собі коханця й все менше уваги приділяє дочці. Адар знайомиться з хлопцем Аланом, який дуже схожий на неї не тільки за характером, а й зовнішніми рисами. Сім'я дівчинка приймає хлопця до себе. Та згодом Адар помічає, що вона ревнує свого нового приятеля до вітчима Міхаеля.

-Фестиваль дійсно добігає свого логічного кінця. Я дуже радий передати пану послу цю нагороду. Я знаю, що ця країна мала дуже багато спільного у тій війні, у тих проблемах, які існували в цій країні. Але я впевнений, що кіномистецтво й якась крапля фестивалю "Молодість" допоможе нашому світу стати кращим й бути без війни та жертв, - говорить президент фестивалю Андрій Халпахчі під час вручення скіфського оленя Еліаву Бєлоцерківському.

Переможцем національної програми стала стрічка "Віддалік" Катерини Горностай. Фільм отримує 2,5 доларів та приз від партнерів фестивалю - можливість безкоштовно відвідати найбільші кіноподії наступного року, серед яких - Лондонський та Канський кінофестивалі.

-Я зараз повинен з тобою виходити на сцену замість дівчини вручати Оленя за студентський фільм. Мені так сказали, - говорить режисер Мирослав Слабошпицький оператору Ярославу Пілунському, який цього року увійшов до складу міжнародного журі фестивалю. Розмова відбувається на третьому ряді партера.

Найкращим студентським фільмом стала "Дисципліна" швейцарського режисера Кристофа М. Сабера. Нагороду за кращий короткометражний фільм отримав "Мізинець" польського режисера Томаша Чіхоня. Приз глядацьких симпатій та спеціальну відзнаку журі віддали до стрічки "Як я не став піаністом" британця Томмасо Пітта.

Після церемонії нагородження усіх охочих запрошують на перегляд фільму-переможця Венеційського фестивалю Чарлі Кауфмана та Дюка Джонсона "Аномаліса".

-А після фільму тут ще щось буде? - питає гардеробниця в адміністративного директора фестивалю Дмитра Абрамова, віддаючи йому пальто.
- Ні, потім вже всі розходяться, - відповідає Абрамов.
- Коли в нас театральні події, то все спокійно, а оці ваші стільки галасу роблять. Все бігають, переймаються через щось. А розумієте, нам же рано вставати завтра та знову на роботу.

Зараз ви читаєте новину «На "Молодості" переміг фільм про дорослішання ізраїльської дівчинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі