Ексклюзиви
субота, 08 жовтня 2011 12:57

"Москаль - це образ ворога-поневолювача, окупанта" - Шкляр

"Москаль - це образ ворога-поневолювача, окупанта" - Шкляр

За романом Василя Шкляра "Чорний ворон" знімуть фільм українські кіношники. Про це він заявив 7 жовтня під час прес-конференції у Черкасах.

"Мені надзвичайно приємно, що роман "Чорний ворон" так резонує в суспільстві, - сказав Василь Шкляр. - Його не просто читають, він кличе до дії, багато хто тепер використовує холодноярську символіку. А от нещодавно прийшли до мене кілька хлопців. Молодих, красивих, сухих, жилавих, міцних. Я думав, що якась група бойовиків, а виявилося молоді кіношники. Хочуть зняти повнометражний фільм за "Чорним вороном". Дають мені диск і кажуть: "Подивіться, що ми вміємо робити". Там зняті бойові мистецтва на ґрунті бойового гопака. Там такі речі, які навіть не побачиш у японських бойовиках. Мене надзвичайно вразило. А Валентина сміється і каже мені: "Поки ти будеш їздити по Америках збирати гроші на кіно, колись приїдеш, а тут вже афіші висітимуть".

Письменник відзначив, що українці в США зробили табір і назвали його Холодним Яром.

"Не знаю, що вдасться тим хлопцям зробити, але вже радує, що є таке бажання. А нещодавно був в Америці. І в них там є Холодний Яр. На початку 50-х років наші емігранти викупили 150 акрів землі (близько 80 га) і саме в такій місцевості, яка нагадує тутешнє наше урочище: гори, ліс, річечка така з індіанською назвою протікає. І зробили вони там сумівську оселю, тобто табір спілки української молоді й назвали її "Холодний Яр".

На запитання, чи читав Дмитро Табачник його роман, Шкляр відповів, що не знає.

"Публічно він про це ніде не висловлювався. Хоча після моєї відмови від премії він засмикався і дуже суперечливі репліки давав журналістам. Одного разу він сказав: "Я знаю Шкляра. Не знаю, чому він до мене причепився". А другий раз казав, що "Я його не знаю". Але, напевно, він або читав, або хтось йому у великих подробицях розповідав. Велика потужна команда працює, бо така чорнота ллється в в інтернеті".

Стосовно розпалювання національної ворожнечі своїм романом, Шкляр не погоджується з цим.

"До мене підходять молоді хлопці і запитують: "Покажіть де вмерти за Україну?" або "Коли будете знімати кіно, то дайте хоч там зарізати москаля". Але це треба сприймати з гумором. Це не розпалювання національної ворожнечі. Москаль — це образ ворога-поневолювача, окупанта. Є прекрасні росіяни, зросійщені українці. До цього треба спокійно ставитися", - підсумував письменник

Зараз ви читаєте новину «"Москаль - це образ ворога-поневолювача, окупанта" - Шкляр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

254

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі