середа, 26 лютого 2014 22:23

"Краще Пшонку призначити міністром культури за пацанське бароко-рококо" — митці про призначення Нищука

"Краще Пшонку призначити міністром культури за пацанське бароко-рококо" — митці про призначення Нищука
Фото: teatre.com.ua

На віче Майдану 26 лютого оголосили новий склад Кабінету міністрів України. Міністром культури призначили актора Євгена Нищука. У 2004-ому був "голосом Майдану" та став постійним ведучим Євромайдану. Gazeta.ua запитала у митців, як їм новий міністр.

Вано Крюгер, поет

- Євген Нищук - безумовно, герой Майдану. Він був ведучим "Помаранчевої революції". Він же ж став ведучим і цієї революції, коли ставки, і це було очевидно, значно зросли. Ніхто не знав, як склалась би його доля у випадку програшу. Проте Міністерство культури потребує ефективного - а не ефектного - менеджера. Наразі Є. Нищук ніяк себе не зарекомендував на цьому полі. Професійна спільнота висунула кандидатуру Олесі Островської-Лютої, проте ця кандидатура, на жаль, була проігнорована. В цілому призначення Нищука відверто пропагандистське, щоб не сказати популістичне. Він має продемонструвати, що зможе бути ефективним менеджером. І це - серйозний виклик для нього. Взагалі, враховуючи, що колишньому генеральному прокуророві Віктору Пшонці вдалося створити в своєму маєтку експозицію значно крутішу за все, що я бачив в "Мистецькому арсеналі" чи "ПінчукАртЦентрі", я пропонував би призначити міністром культури його. Бо тільки він зміг вловити дух часу, Zeitgeist і створити неперевершений шедевр пацанського бароко-рококо. А саме з цим стилем наша епоха і увійде в історію мистецтва.

Андрій Єрмоленко, художник

- Ніяк, але краще ніж був попередній! А навіщо взагалі це міністерство? Щоб плодити бюрократичний апарат? Я просто думаю, що має робити міністерство культури, і не можу відповісти на це питання. На даний момент я не бачив його діяльності взагалі, і культура якось непогано розвивалась, але їй заважало саме міністерство або сприяло нездарам. Але Євген - нормальний чувак, хоча я вважаю що немає бути совковості, і портфель - це не винагорода за майдан, винагорода то є чисте сумління. Я за толкових менеджерів від культури. І за комітети, які можуть опікуватись культурними проектами. А оці міністерства з кабінетами, печатками та дозволами — це совок.

Олександр Стукало, перекладач
- З одного боку хай молоді і незнані щось роблять. Це ок. З іншого — це непрофесійно. Як за Яника було. З третього боку — все одно будуть вибори скоро.

Брати Капранови, письменники, видавці
- Короля грає почет. Подивимося, кого він візьме заступниками, а головне - радниками.

Тарас Малкович, поет

- Як людина - чудовий, як міністр - у нас буде мінімум три місяці, щоби це самим оцінити. Люди хочуть нових облич, які досі не були в політиці, а коли ті нові обличчя з'являються - люди ними часто незадоволені через брак досвіду. І так замикається оце коло: як не крути, кандидатура виходить неідеальна. Але я дуже хочу сподіватися на те, що Євген Нищук виправдає щонайкращі очікування.

Іван Пономаренко, архітектор
- Я вважаю, що не тільки Нищук - весь цей уряд - знущання з Революції і загиблих. Крім, можливо, трьох-чотирьох людей, як от Шеремета чи голови неіснуючого комітету Соболєва. Це не уряд, це "тотальна перемога" про яку так довго волала "Свобода" (тільки на пару з "Батьківщиною"). В купу професійних дерибанщиків кинули пару кісток для майдана, як-от Чорновол чи там Булатова. А Ніщук? Ну що Ніщук... Слава Богу, хоч не Фаріон.

Андрій Приймаченко, режисер

- Та як.. Я слабко розумію, чим те міністерство взагалі має займатись. Але думаю, що пан Євген буде добрим розпорядником, бо працював у реальному секторі культурної галузі.

Артем Захарченко, письменник

Ніяк. Я сподівався, що буде професійний культурний менеджер. Моя суб'єктивна думка - хтось типу Олесі Островської-Лютої або Івана Малковича. Це люди, які знайомі з фінансовою стороною культурної справи. Нищук віднині або поховає себе як актора і не зможе більше грати, або перетвориться на другого Ступку.

Зараз ви читаєте новину «"Краще Пшонку призначити міністром культури за пацанське бароко-рококо" — митці про призначення Нищука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua