четвер, 25 грудня 2014 15:08

"Куплю автомат" - українці написали всю правду на паркані
6

Фото: надані прес-службою галереї "Мистецька збірка"

У галереї "Мистецька збірка" відкрився новий інтерактивний соціальний проект Віктора Дейсуна "Малюнки на Паркані"

На відкритті гості галереї писали на Паркані все, що у них було на думці: ставлення до політики, громадську позицію, особисті переживання.
"Куплю автомат", "Дякую Боже, що я не москалька", "Fuck the system" – кияни, не соромлячись, ділились своїм настроєм.

Такий простір для громадського діалогу запропонував художник Віктор Дейсун. Він змоделював старт для нього: оголошення української влади "Продам ділянку 603 628 км ² в центрі Європи за 30 срібняків", плакат Тараса Шевченко з бітою, рекламу "Roshen – солодко жити не заборониш". Все інше писали люди. Пропаганда радянської епохи, політичні лозунги нашого часу, побутові оголошення, хуліганські надписи – Паркан говорить правду без прикрас.

Та Віктор Дейсун позиціонує свій проект не тільки як місце для самовираження, але й як символічну межу території, світогляду, ідентичності. Його зелений паркан довжиною 18 метрів має хвіртку – вхід до другого залу, метафору переходу на інший рівень свідомості. Так художник зобразив український кордон, де зроблені двері до Європи. У другому залі Дейсун розмістив яскраві живописні роботи. Таким чином він показав перехід від обмеженого стереотипами способу мислення до творчої свободи і реалізації.

Віктор Дейсун: "Ось Паркан від західних сусідів. Ми зазираємо по той бік з цікавістю. Нам здається, що там краще: стрижені газони і чиста бруківка, високі зарплати та гуманні порядки. На нашій стороні паркану залишки радянщини, розкішні проекти епохи споживання,ствердження власної національної ідентичності.

На сході – війна. Тут будують не просто паркан, а Стіну. Тут буде рів, колючий дріт, вишки. Що лишиться біля цього паркану? Спалена земля, пустир, пропаганда, написана кров'ю?

Та найвищий Паркан – він у нашій свідомості. Це паркан стереотипів. Справжню перемогу в житті, справжню свободу можна отримати лише подолавши його".

Віктор Дейсун - український художник, майстер абстрактного живопису. Його роботи знаходяться в колекціях Львівського Національного музею, Полтавського краєзнавчого музею, Кременчуцького краєзнавчого музею, Кам'янець-Подільської картинної галереї, а також у приватних збірках в Україні, Росії, Польщі, Угорщині, Німеччині, Канаді, США, Ізраїлі, Франції, Великобританії, Китаї.

Зараз ви читаєте новину «"Куплю автомат" - українці написали всю правду на паркані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі