середа, 31 серпня 2011 17:41

"Колонки Жежери - це яскравий прояв українського генію"

"Колонки Жежери - це яскравий прояв українського генію"

5 вересня у київській книгарні "Є", що по вул. Лисенка, 3, відбудеться презентація збірки есеїв Віталія Жежери "Господні комарики". Книга вийшла друком у видавництві "Нора-Друк" за сприяння "Газети по-українськи". Наклад - півтори тисячі примірників. Захід розпочнеться о шостій вечора.

"Віталій Жежера, він же Христофор Груша - мій великий друг і один із кращих театральних оглядачів епохи. Дуже часто його тексти нагадують маленькі п'єси: завжди наповнені сильними характерами, виразними подробицями. Таких людей як він називаю Барбосами - дворнягами. Він не ньюфаундленд, ні боксер, ні якась інша елітна порода. Його уважний погляд, харизма, мудрість й простота — це все від дворняги: справжнього собаки-друга", - зазначив режисер Сергій Проскурня.

"Колонки Жежери - це ніякі не колонки, а згустки чистого задоволення і яскравий прояв українського генію. Не перебільшу, якщо скажу, що після фільмів Олександра Довженка, живопису Катерини Білокур, поезії Миколи Вінграновського, музики Володимира Івасюка, проза Жежери - найбільш безпосередній вияв цього генію. У цих оповіданнях завжди присутнє особливе переживання світу, яке люди іноді називають дивом. Парадокс у тому, що Віталій завжди пише про речі звичайні - армія, робота, залізні зуби, птахи. Казка народжується з одного людського життя і його простих подій - щотижня. Його колонки зі спокійним серцем можна було відправляти капсулою у відкритий космос як есенцію української душі - її найсвітліших проявів і переживань", - додав поет і перекладач Андрій Бондар.

У 1996-му році Жежеру визнали Заслуженим журналістом України. Він народився 1953-го у селі Сулимівка, що на Київщині. Закінчив Київський театральний інститут імені Карпенка-Карого. Працював завідувачем літературної частини обласного драматичного театру в місті Могильов (Білорусь), інспектором Головного управління культури. Член Спілки театральних діячів та Спілки журналістів України.

Зараз ви читаєте новину «"Колонки Жежери - це яскравий прояв українського генію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі