середа, 27 березня 2013 11:04

"Як вийдеш заміж, не скачи в гречку" - 10 заповідей молодим дівчатам на поштових листівках
8

Серію "Десять заповідей молодим дівчатам" зробив художник Василь Гулак у 1918-му році.

В українській історії є ще чимало нерозвіданих сторінок, і однією з таких є художник початку ХХ століття Василь Гулак, який став автором більше трьох сотень листівок. Ніяких певних відомостей про нього немає. Ні про його освіту, ні про життя, ні навіть чи це його спражнє ім'я. Причину цього, мабуть, не треба пояснювати – за радянських часів всі згадки про українських митців старанно підчищались.

Відомо те, що про його творчість схвально відгукувалися мистецтвознавці. Усі його роботи відображали цікаву культуру, побут та багатство мови українців. Гулак співпрацював з такими київськими періодичними виданнями: "Київське життя", "Київська думка", журнал сатири "Цвях".

Ідеологічно художник підтримував демократичні ідеї. В період революції 1905-1906 років створював малюнки, що критикували правлячий уряд. Та незважаючі на це Василь Гулак передовсім мав гумористичні роботи, такі зрозумілі простому люду. Чого варта лише серія "10 заповідей молодим дівчатам". Але, до нас дійшли лише 8 з 10 порад.

Зараз ви читаєте новину «"Як вийдеш заміж, не скачи в гречку" - 10 заповідей молодим дівчатам на поштових листівках ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі