пʼятниця, 18 вересня 2015 15:13

"Мистецтво Любові Війни Миру" - у Києві стартував Гогольfest
16

Фото: Надані PR-службою фестивалю

- Я працівник одного з павільйонів фестивалю. Можна мені пройти? Я навіть можу ключі показати, - говорить низенька чорнява жінка охоронцям на вході Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва Гогольфест в день його відкриття 17-го вересня. Біля експоцентру України ВДНГ о 18.00 вишукується черга з 40 людей. Перевіряють запрошення, квитки, прізвища в списках.

За словами ідеолога фестивалю відомого українського режисера-постановника Влада Троїцького головне гасло - Дегустуй завтра вже сьогодні. А трьома основними темами стали Мистецтво війни, Мистецтво миру й Мистецтво Кохання.

В театрі фестивалю проходить репетиція спектаклю "Баба" Львівського театру імені Лесі Українки. Головну роль грає актор Олег Стефан. Він перевіряє світло, переходячи від старенького ящика до столу.

- Тебе питали, чи потрібна флешка! - чути десь з-за лаштунків.
- От, бляха! - відповідає голос.
- Тихо, тихо! Ще не почалась сучукрдрама, - відповідає Стефан, стоячи під великою лампою посеред сцени.

"Баба" - це спектакль по п'єсі українського драматурга Павла Ар'є "Баба Пріся". Це історія про сім'ю, яка живе в зоні Чорнобилю. Головною є дуже стара баба Пріся. Героїня їсть галюціногенні гриби, товаришує з русалками, а під час війни зарізала 12-х німців.

В павільйоні візуального мистецтва проходить відкриття виставки Концептуальної фотографії "Симуляція" студентів відомого харківського фотографа 60-річного Романа Пятковки.

- Іноді художники об'єднуються в арт-групи. Якщо серед вас хтось хоче створити свою творчу команду, то, через те, що ця виставка називається "Симуляція", ви б могли стати симулянтами, - жартує зі своїми студентами Пятков.

- Мої діти малюють краще, - каже висока білява відвідувачка, дивлячись на фотографію будинку, на якій мазками розкидана фарба.

У виставці взяли участь 18 студентів центру Фотокульт.

- Мене найняли для циклу лекцій з концептуальної фотографії. Але я читав про концептуальне мистецтво в цілому, - розповідає Роман Пятковка, - Дуже багато талановитої молоді. Другий курс і всі однодумці. Але як сказав один з моїх друзів-художників Гамлет Зіньковський: "Тебе ж вибирають студенти, а не ти їх". І він мав рацію. Все сьогоднішнє молоде покоління дуже творче й розумне. Я насолоджуюсь спілкуванням з 25-річними хлопцями і вони вже на 80% сформовані художники. А решта 20% - трохи інертні , які підтягуються за ними. Для цієї виставки ми освоювали не виставковий простір. Це не галерея, не музей, не спеціальна площадка. З іншого боку, в таких просторах добре робити паблік-арт. Але ми цю виставку зліпили з готових проектів буквально за тиждень

О 19.30 в кінотеатрі фестивалю розпочинається документальний фільм "Вальс Алчевськ" режисера Вадима Ількова. Це історія роботи над проектом "Розділові" письменника Сергія Жадана, акордеоніста Олексія Ворсоби, звукорежисера Влада Крейммера та організатора фестивалю Артполе Ольги Михайлюк. Дія відбувається неподалік від міста Алчевськ в садибі Мсциховського.

- З нами стається лише те, чого ми хотіли, або те, чого ми боялись. Питання лише в тому, що переважить, - бажання чи страх, - читає уривок з книги "Месопотамія" Сергій Жадан на радянській кухні під акомпонеменет акордіону.

- Ви зараз прочитала ідеально: і по ритму, і за настроєм, - говорить Олексій Ворсоба.

- Тут хтось є, ні? - заглядає Жадан у вбиральню. А акордіон продовжує грати.

О 20.00 перед головним павільйоном розпочинається відкриття фестивалю. Перфоманс "Мистецтво любові війни миру" від Влада Троїцького та Національного ансамбля солистів Київської камерати. На будинку 1-го павільйона з'являється велика проекція музикантів, що стоять внизу на сцені. Грають класичні твори. Глядачів багато: вся площа перед павільйоном майже повністю зайнята.

- Ні, ну прикольно. Але до чого ту мистецтво війни, миру та любові? - питає дівчина у великому капелюсі.
- Це ж музика. В ній є все, - відповідає хлопець у довгій футболці до колін. - Ти же грала на ударних. Маєш знати.
- Грати на барабанах  - це мистецтво вивертати зап'ястя, - тихо проговорює дівчина.

З 17 по 27 вересня події Гогольфесту відбуватимуться на 14-х локаціях. Можна ознайомитись із такими напрямками мистецтва, як театр, кіно, література, музика, перфоманс, візуальне мистецтво тощо. Також кожного дня працює дитячий майданчик й освітня програма, де можна послухати лекції або долучитись до круглих столів. У фестивалі беруть участь 20 країн.

Зараз ви читаєте новину «"Мистецтво Любові Війни Миру" - у Києві стартував Гогольfest». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі