пʼятниця, 21 жовтня 2016 17:05

"Хотів розітнути життя людини, як ропуху" - письменник про книжку "Баборня"

22 жовтня на фестивалі "Запорізька книжкова толока" відбудеться презентація першого роману "Баборня" Мирослава Лаюка. Він увійшов до списку премії "Книга року ВВС-2016". Автор розповів Gazeta.ua про деталі роботи над книгою, чому поселив героїв на Прикарпатті та хто такі заручники дракона системи освіти.

 

Який сюжет вашого роману?

- У ньому 71-річна вчителька біології Марія Василівна підсумовує своє життя. Виправдовує його тим, що в ньому була присутня велика любов. Хоч і в далекому минулому. Але те кохання, а за ним і решта фактів, стають сумнівними. Жінка в шафі свого покійного чоловіка-підполковника знаходить подвійне дно. Знахідка змінює її уявленя про себе і все пройдене життя.

Яку літературну мету ви ставили перед написанням?

- Хотів препарувати, ніби ропуху, життя однієї людини. Цієї майже звичайної жінки. Вона з покоління, що сформувало наше непевне теперішнє. Нашу державу такою, якою вона є. Проблематичним виглядає можливість співчуття до такого персонажа. Найгірше, що я побачив у цім розрізі – це відсутність життя. Це низка самообманів, самоповторів, ілюзій. Усе це моя героїня усвідомлює на 71-му році життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вилучили з продажу книжку італійської авторки

У книзі йдеться про життя вчительки біології. Чим її історія може зацікавити читача?

- За моїм персонажем – багато людей. Літературна реальність вимагає зливання крові від різних донорів. Прив'язка до конкретної професії – зовсім не найважливіше, це лише нагода поговорити про набагато складніші проблеми. Мені геть не цікаво "викривати" якісь сфери професійної діяльності . Я хочу виявляти глобальніші пороки, щоб знаходити якісь відповіді. Вона передусім не пристаркувата вчителька, а людина, яка тільки наприкінці життя поставила собі питання: а що за цей 71-й прожитий рік було в твоєму існуванні справжнього.

Як би ви описали роботу над книгою? Це було легко, чи можливо навпаки?

- Мій роман про жертв, які створюють жертв нових. З моменту початку писання роману до моменту виходу книжки пройшов десь рік. Пишу я дуже швидко, воно в мене летить, як іскри. Але сам процес обдумування – це щось страшне. Бо воно не тільки не дає спати, а й вторгується у сни. Відволікає від всіх інших робіт, які я мушу робити, аби жити. Писав я "Баборню" здебільшого у селі Ворзель на Київщині, де донедавна жив. Особливо добре у мене виходила робота на залізничній зупинці. Там постійно курсували товарняки й гуділи електрички. Я концентруюся на писанні у шумних місцях. Обдумую майже все під час ходьби у безлюдних місцях. Але слово "баборня" - прикарпатське, бо дія роману відбувається у тих місцях, які я добре з дитинства знаю, які можу легко перебудувати в уяві, щоб поселити там своїх героїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшов український переклад восьмої частини "Гаррі Поттера"

Кому б порадили обов'язково прочитати роман?

- Для написання великого твору необхідний великий досвід. Найближче до мене – це школа, яку я закінчив 8 років тому. Частина дій роману відбувається там. Але не тільки. Школа – це зустріч досвідченого і незрілого, тобто далеких світів. Це спостерігання за тим, як функціонує дракон система освіти. Саме він робить людину – учня й учителя своїми заручниками. Це не роман про старших людей для старших, це і для молодих. Для тих, які хочуть побачити себе в майбутньому. Роман – про людей, серед яких я живу. Я б хотів, щоб прототипами мого роману відчули себе багато людей, аби кожен, не залежно від віку, поставив собі такі питання: як я живу тепер і як я житиму далі?

Мирослав Лаюк — поет, письменник, драматург. Народився 1990 року на Прикарпатті. Закінчив Національний університет "Києво-Могилянська академія". Автор поетичних книжок "Осоте!", "Метрофобія". Лауреат премій "Літакцент року", "Смолоскип", "Коронація слова". Вірші Мирослава опубліковані англійською, азербайджанською, вірменською, литовською, польською, російською, чеською та іншими мовами.

Зараз ви читаєте новину «"Хотів розітнути життя людини, як ропуху" - письменник про книжку "Баборня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі