понеділок, 09 грудня 2013 22:44

Фрау Мюллер і непарні шкарпетки - оголосили фіналістів "Книги року Бі-Бі-Сі"

Фрау Мюллер і непарні шкарпетки - оголосили фіналістів "Книги року Бі-Бі-Сі"
фото: www.bbc.co.uk/ukrainian

BBC Україна оголосила короткі списки конкурсу "Книга року BBC - 2013.

До короткого списку у номінації "Книга року BBC – 2013", увійшли:

Юрій Макаров, "За чверть десята". Київ, Нора-Друк

Самотній викладач іноземних мов, поліглот і бонвіван, раптом помічає, що всі його машинальні й ненавмисні прокльони матеріалізуються з дивовижною буквальністю. Ця обставина, як і поява в його житті юної розкутої жінки, змушують головного героя роману проаналізувати своє минуле і спробувати підбити попередні підсумки життя. Дія відбувається у впізнаваних декораціях сучасної столиці України.

Ярослав Мельник, "Далекий простір". Харків, Клуб сімейного дозвілля

Той день, коли Габр вперше побачив небо, змінив усе його життя… У світі, залюдненному незрячими, влада належить вищій касті зрячих, але про це ніхто навіть не здогадується.Коли Габр починає бачити, його мають за божевільного. Кохана відправляє його до Міністерства контролю, яке вилікує його від "галюцинацій". Однак боротьба за істину лише починається.

Наталка Сняданко, "Фрау Мюллер не налаштована платити більше". Харків, Клуб сімейного дозвілля

Коротке повідомлення кримінальної хроніки в ранковій газеті може стати саме тим поштовхом, який спонукає людину по-новому глянути на своє життя.Христина і Соломія разом вирушали до Берліна на пошуки щастя. Тіло однієї з них тепер лежить на бруківці, обведене крейдою. Але що підштовхнуло молоду жінку на цей крок? Можливо, нерозділене почуття до своєї подруги?

До короткого списку у номінації "Дитяча Книга року BBC – 2013" увійшли:

Галина Вдовиченко. Ліга непарних шкарпеток. Харків, Клуб сімейного дозвілля

У нижній шухляді шафи жили непарні шкарпетки. Їм дуже хотілося бути потрібними, але... одного разу господиня пообіцяла викинути "весь цей мотлох". Тоді вони організували "Лігу непарних шкарпеток", і коли хтось із них потрапляв у біду, друзі рятували його — витягали зі сміття. Навіть коли до сірої шкарпетки знайшлася пара, вона не захотіла покидати старих друзів. З цією книжкою діти навчаться цінувати справжню дружбу.

Олександр Гаврош. Розбійник Пинтя у заклятому місті. АБАБАГАЛАМАГА

"Розбійник Пинтя у Заклятому місті" — це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один із найяскравіших сучасних дитячих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги — Прунслик, Чорний лицар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ґанджі-баба та багато інших.

Сергій Гридін. Не такий. Львів, Видавництво Старого Лева

Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань.Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих.Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати "таким", який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько. Хто зробить сніг. Львів, Видавництво Старого Лева

Перший спільний літературний проект подружжя Прохаськів, перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар'яни Прохасько у ролі ілюстратора.Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг


Ірен Роздобудько. Арсен. Київ, Грані–Т. 2013.

13-річний Арсен піклується про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі — це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути в село, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати — особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати — образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка "забрала" в нього тата; чимало дізнатись — адже історія його роду стала "візитівкою" цілого села. А головне — Арсен закохався. Вперше і, можливо, назавжди. Нова повість відомої письменниці Ірен Роздобудько розповідає про дорослішання, життєво важливі трансформації в свідомості й пошук моральних орієнтирів у житті.

Літературний конкурс BBC-Україна проводить спільно з Культурною програмою Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

Переможців нагородять 13 грудня. У кожній номінації призер отримає премію 1000 фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Фрау Мюллер і непарні шкарпетки - оголосили фіналістів "Книги року Бі-Бі-Сі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі