понеділок, 17 жовтня 2011 12:25

Філарет на Черкащині поклав квіти до пам'ятника Івана Гонті
10

Фото: Фото: Ірина Патлатюк

16 жовтня в місті Христинівка на Черкащині патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет поклав квіти до пам'ятника Івану Гонті та освятив Святотроїцький храм.

Філарет прибув у Христинівку близько 9.30 в оточенні духовенства. При в'їзді в місто біля пам'ятника Івану Гонті його зустріли мер Христинівки Микола Наконечний разом з міською громадою та козаками. Патріарх із мером поклали квіти до пам'ятника.

Перед освяченням храму Святої Трійці патріарх Філарет вручив високі церковні нагороди меценатам і парафіянам, які допомагали у будівництві церкві.

Місцеві меценати подарували храму ікону Христа Спасителя кінця 19 століття. Святкове Богослужіння розпочалося з освячення храму, після чого було проведено Божественну літургію.

"Без української церкви не буде української держави. Вона довго не проіснує. Тому нам треба в Україні мати єдину помісну православну церкву. Це буде духовною основою нашої української держави. Тоді вже її ніхто ніякими силами знищити не зможе. Церква може існувати помісна, якщо є держава, якщо держави немає, то й церкви помісної не буде. Україні потрібна церква, а церкві - держава. Ми навчені на своєму гіркому досвіді, що таке безбожжя, тому й будуємо храми", - зазначив Філарет.

Святотроїцький храм у Христинівці будували 12 років. Як розповів один із ініціаторів будівництва храму Степан Ковбасюк, його будували силами христинівчан: "Першу цеглу для храму брали із старих будівель, які розбирали на будматеріали".

Зараз ви читаєте новину «Філарет на Черкащині поклав квіти до пам'ятника Івана Гонті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути