четвер, 13 серпня 2015 15:02

Дві книги про Шептицького вийдуть у світ до ювілею митрополита

Дві книги про Шептицького вийдуть у світ до ювілею митрополита

Для дітей створили пізнавальну абетку про Андрея Шептицького - "Шептицький від А до Я". Книга вийде восени від "Видавництва Старого Лева". Написали її львівська журналістка Галина Терещук та письменниця Оксана Думанська.

На кожну літеру - якась історія про митрополита. Автори не намагалися охопити все життя Шептицького, лише факти, які варто знати дитині. Він змальований як проста людина, з гумором, з добрим ставленням до дітей, як меценат і мудрець. У книзі - багато ілюстрацій.

Також до 150-річчя від народження Андрея Шептицького вийшов друком фотоальбом про нього під назвою "Блажен той муж", у "Видавництві Манускрипт-Львів".

Автор і директор видавництва Петро Мелень за кілька років зібрав понад 300 світлин у музеях, монастирях та архівах. Тексту тут небагато.

"Про таку людину світлини можуть самі розказати без слів, - каже Мелень - За 44 роки митрополичого служіння Андрея Шептицького в Галичині сім разів змінювалася влада: були австрійці, росіяни, українці, поляки, совіти, німці і совіти. І потрібно було володіти не аби якою мудрістю, щоб вміло провадити свій народ. На початку книжка дитяча. Сторінки, де йдеться про монаше життя, зробила білими і сірими кольорами. Книга закінчується чорними повоєнними часами. Наприкінці - портрет Шептицького. Не хотілося на останній сторінці бачити фотографію з похорону. Також в альбом помістили листи сиріт до митрополита, де діти називають його таточком. І лист Андрея Шептицького до Гітлера 1942 року."

Зараз ви читаєте новину «Дві книги про Шептицького вийдуть у світ до ювілею митрополита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі