понеділок, 07 серпня 2006 12:03

До нашестя монгол русичі були високими та м"язистими

Учені змогли встановити зовнішність русичів, які жили в 12-13 століттях на території сучасного північного Заходу Росії. До нашестя монгол, жителі Стародавньої Русі були високі, м"язисті та мали красиві риси обличчя.

До такого висновку дійшли фахівці, вивчивши результати археологічних розкопок у некрополі поблизу новгородської церкви Благовіщення на озері Мячин.

- Колишні уявлення про те, що північний Захід Росії в домонгольську епоху був заселений людьми, які мали високі вилиці і плоскі носи, не підтвердилися. Наші далекі предки були високорослими і м"язистими та мали вольові риси обличчя - русичі були красивими людьми, - сказав заступник начальника новгородської архітектурно-археологічної експедиції Денис Пежемський.

За його словами, у 13-14 століттях за часів татаро-монгольського ярма антропологічний тип на північному Заході поступово змінився: русичі ставали меншого зросту, а їхні обличчя і носи - "ширшими".

У 2003 році поблизу храму Благовіщення на Мячині, збудованого в 1179 році, археологи виявили некрополь з стародавніми похованнями домонгольського і монгольського періодів історії Русі.

За однією з версій експертів, тут були поховані представники відомих боярських сімей, які проживали в Стародавньому Новгороді в 12-14 століттях. За іншою версією, в некрополі були поховані новгородські церковні ієрархи того ж часу, пишуть РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «До нашестя монгол русичі були високими та м"язистими ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі