пʼятниця, 09 серпня 2013 16:07

"Це ж стовідсоткова копія Сальвадора Далі" - у Черкаси привезли картини Нікаса Сафронова
26

Фото: Фото: Анастасія Нікуліна

8 серпня в Обласному краєзнавчому музеї міста Черкаси відбулося відкриття виставки російського художника Нікаса Сафронова.

Художник відомий тим, що малює портрети світових зірок: акторів, спортсменів та громадських діячів. До музею завезли 40 робіт митця. Стиль, у якому намальована більшість картин митця, має назву дрім-віжін. Його Нікас видумав сам. Вхід до виставки у день відкриття - безкоштовний, в інші дні квиток для дорослих коштуватиме 60 гривень, для студентів та пенсіонерів – 40, школярів та інвалідів – 20.

Близько шостої, біля музею виблискує черга з іномарок. Люди в холі перешіптуються та сміються. З права від вхідних дверей поставили стіл, хлопець у білій сорочці та чорному фартусі пропонує відвідувачам шампанське або воду у пластикових одноразових стаканчиках на вибір. Біля сходів на другий поверх грає саксофоніст. Через 15 хвилин присутніх запрошують піднятися на четвертий поверх.

"Валя, куди ти пішла? Не треба нам більше шампанського! – гукає сива жінка у квітчастій синій сукні до вдвічі молодшої за неї брюнетки. - Піднімайся за мною, глянемо на малюнки. Таке дійство раз у житті буває. Та ще й задарма. Може вже й не доведеться його картин побачити".

Роботи Нікаса Сафронова розмістили у невеликому залі. Кожна картина має масивну рамку із позолотою та візерунками. Біля роботи із назвою "Палац для Садко" затримується черкаська художниця Світлана Дзюба, уважно розглядає, шепоче щось дівчині із темним кучерявим волоссям. "Для мене це справжня подія, я сюди у власний день народження прийшла, - поправляє коротку червону сукню Світлана. - Така виставка є емоційною встряскою для інтелектуальної еліти міста. Адже Черкаси це не Львів, тут до такого не звикли".

У лівому кутку залу збирається натовп, миготять спалахи фотоапаратів. На дерев'яному мольберті картина із розмитим зображенням молодого чоловіка із білим кучерявим волоссям. На звороті картини – той самий чоловік, але зображення чітке. Знизу підпис – "Привид з минулого".

"Це справжнісінький піар, просто люди, які не мають уявлення про мистецтво, заробляють гроші. Он, наприклад, сто процентна копія Сальвадора Далі, - черкаський художник Володимир Кравченко показує рукою на картину із рожевими слонами. - Та й рами із позолотою – дешевий кіч. Сучасне мистецтво – це тоненька охайна рамка. Можна вбити в гуглі "сюреалізм", те що видасть – сформоване 50-60 років назад. Тож Нікас нічого нового не показав. Хоча техніка не погана, є багато цікавих деталей".

Біля дверей Світлана Жовтова продає сувенірну продукцію із зображенням картин Нікаса. Каже, блокноти коштують по 50 гривень, а календарики – 15. Люди гортають, але майже не купують. Через годину люди починають розходитись. На порозі музею тримає цигарку офіціант Василь Вовк. Каже, що з 30 привезених пляшок шампанського випили тільки 15. Більше брали воду. В перший день прийшло чоловік 100. Сам Нікас на відкриття не приїхав.

Виставка триватиме до 1 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Це ж стовідсоткова копія Сальвадора Далі" - у Черкаси привезли картини Нікаса Сафронова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі