пʼятниця, 25 жовтня 2013 15:02

155 млн доларів за "Сон" - десять найдорожчих картин Пікассо
10

Сон
Оголена, зелене листя і бюст
Хлопчик з трубкою
Жінка зі схрещеними руками
Оголена в чорному кріслі

Один з найвидатніших митців 20 століття Пабло Пікассо - нині зірка арт-аукціонів. Експерти не даремно називають художника "найдорожчим" у світі - цього року його картина "Сон" була продана на аукціоні за 155 млн. долларів. За іронією долі роботи Пікассо блакитного і рожевого періоду, які зараз б'ють всі рекорди вартості на світових аукціонах, належать часу, коли митець буквально жив у злиднях.

"Сон" або "Мрія" - один з найзнаменитіших шедеврів Пікассо періоду "великої еротики". Він написав її за один день 24 січня 1932 року. Натурниці Марі-Терез було 22 роки. З Пікассо вони жили близько 5 років разом. Він працював в Буажелу, а вона таємно приїжджала до нього в замок на велосипеді.

На честь 132-го дня народження Пабло Пікассо Gazeta.ua підібрала десятку найдорожчих його робіт.

"Оголена, зелене листя і бюст" (106, 5 млн. долларів) - картині позувала Марія-Тереза Вольтер.

"Хлопчик з трубкою" (104,2 млн. долларів) - на картині зображений вуличний хлопчисько, приятель художника, який часто спостерігає за його роботою і сам стає персонажем його картин.

"Дора Маар з кішкою" (95,2 млн. долларів) - хоча Пікассо і зобразив свою кохану не в найприємнішому вигляді, у житті Дора Маар була досить гарна. Проте їхні стосунки з Пікассо припали на час війни й окупації, а під час війни він бачив дійсність саме так. У цій картині гострі нігтики підтримані і присутністю кошеня на плечі - за словами Пікассо, її темперамент нагадував йому темперамент афганської кішки.

"Портрет Анхела Фернандеса де Сото" (51,6 млн. доларів) - персонаж за столиком кафе з келихом абсенту. Пікассо познайомився з ним ще в 1899 році.

"Жінка зі схрещеними руками" пішла з аукціону за $ 50 млн., "Жінка, що сидить у саду" $ 49,5 млн., "Автопортрет Я, Пікассо" - за $ 47,8 млн., "Оголена в чорному кріслі" - $ 45,1 млн., "Жінка, що сидить біля вікна" - за $ 45 млн.

Зараз ви читаєте новину «155 млн доларів за "Сон" - десять найдорожчих картин Пікассо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі