середа, 13 липня 2011 10:01

Режисер "Іншого Челсі" зніме фільм про "фашистський" Львів

Режисер "Іншого Челсі" зніме фільм про "фашистський" Львів

Режисер документального фільму "Інший Челсі – донецька історія" німець Якоб Пройсс має намір зняти стрічку про Західну України, а саме про корупцію на українсько-польському кордоні.

За словами Якоба Пройса, саме у Львові є багато того, що варто показувати. Для провідної сюжетної лінії він планує вибрати перипетії на українсько-польському кордоні та політичну атмосферу у Львові.

"Я був на українсько-польському кордоні і побачив там суцільну корупцію, – зазначив він. – Також, одне німецьке агентство для розвитку культурних об'єктів має проект зі збереження історичного центру Львова. Представники цієї організації мені розповідали, що міська влада, де 90% місць займають депутати від партії "Свобода", не приховує своїх фашистських поглядів. В одного із них навіть нікнейм Накхтігаль-88".

За словами, Якоба Пройсса те, що відбувається у Львові – це небезпечно. І для сучасного німця страшно навіть думати про таке. Проте, сам режисер був у Львові лише раз – 10 років тому, і все, що він знає про це місто – це розповіді знайомих та інформація зі ЗМІ.

У Львівській міській раді спростовують інформацію про фашистські погляди. Один із очільників фракції "Свобода" Юрій Михальчишин каже, що не знає жодного з колег, хто мав би псевдонім Нахтігаль.

"Я виріс із віку нікнеймів та інтернету, – наголосив він. – А у словах режисера – маніпуляція та підміна понять. Маємо знову намагання накинути Львову вже не свіжий і далеко не ексклюзивний ярлик столиці українського фашизму. Корені цієї маніпуляції сягають ще часів Другої світової війни".

Юрій Михальчишин називає Львів столицею українського націоналізму і категорично заперечує будь-які натяки на фашистські погляди влади чи пропагування відповідної символіки.

Редактор львівського культурологічного часопису "Ї" Ірина Магдиш вважає, що заяви німецького режисера є розігруванням чергової політичної комбінації.

"Це чистого роду маніпуляція, яка зручна певним політичним силам і спрямована на те, щоб максимально змарґіналізувати Львів та зіпсувати репутацію Західної України в очах світу. Заяви німецького режисера – це політичний інструмент, спрямований на поділ України і на маніпулювання громадською думкою, задля досягнення політичних інтересів певних сил", – вважає редактор.

Обурені позицією німецького режисера і мешканці Львова.

"Львівська влада немає ніяких фашистських поглядів, – переконана пенсіонерка Любов Терлецька. – У місті є багато націоналістичних організацій. Щоправда, та ідеологія націоналізму, що була колись і та, що сьогодні – це різні речі. Сьогодні є лише псевдо націоналісти. Але фашизму немає".

40-річний лікар Володимир Малішевський з цього приводу вважає, що "такі думки та настрої цього німецького режисера є стереотипними, а головне – провокаційними". Він переконаний, що "якби режисер був у Львові, то переконався б, що насправді все не так, як йому розповідали".

Коментуючи слова німецького режисера, жителі Львова запрошують Якоба Пройсса до міста. Вони впевнені: лише поживши львівським життям, варто знімати фільм про місто та його атмосферу.

Зараз ви читаєте новину «Режисер "Іншого Челсі" зніме фільм про "фашистський" Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі