субота, 02 квітня 2011 18:16

На Прикарпатті знайшли викрадену скрипку Івана Франка

На Прикарпатті знайшли викрадену скрипку Івана Франка

У гуцульському селі Криворівня Верховинського району, що в Івано-Франківській області, обікрали літературно-меморіальний "Музей Каменяра". Це перша крадіжка за півстоліття існування музею. На разі відомо, що крадії не місцеві, а заїжджі гастролери із сусідньої області.

За словами завідувачки музею Ганни Луцюк, злодії вибили вікно і проникли в приміщення музею. Зникли автентичні речі, зокрема гуцульські цимбали, котрим більше ста років, бесаги, скрипка, виготовлені майстрами, сучасниками Франка, а також сідло, постоли і давня хустка. Всі експонати музею мають історичну й мистецьку цінність.

З каси також зникли гроші.

Експозиція музею розташована в п'яти кімнатах. Привертають увагу численні книжки, а також лавка, на котрій сиділи Франкові імениті гості, годинник, що висів у його кімнаті, використовуваний у зйомках фільму "Тіні забутих предків", стіл. Найоригінальнішим експонатом є, напевно, тогочасний міксер, значно більший за сучасний та повністю зроблений з дерева. Серед експонатів музею в Криворівні є й гуцульська піч, оздоблена кахлями роботи відомого майстра кераміки Олекси Бахматюка. .

Як повідомив начальник МВС в області Василь Гультайчук, правоохоронцям вже вдалося знайти викрадену скрипку. Її зловмисники продали у приватну колекцію в одному з районів Прикарпаття. Міліція встановила особу підозрюваного у крадіжці. Зараз з'ясовується місце його перебування.

Іван Франко проживав у Криворівні з 1901 по 1914 роки. Зупинявся в будинку місцевого різьбяра Василя Якіб'юка. До Франка на літування туди приїздили Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Михайло Грушевський та інші

З 1953 р. тут відкрито музей. Тут зберігаються ліжко, на якому спав Франко, крісло-розкладачка, на котрій відпочивав Коцюбинський, столик, топірець-бартка, годинник, що їх Франкові подарував господар дому В. Якіб'юк.

Нині в оселі встановлюють на вікнах грати. Можливо встановлять сигналізацію.


Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті знайшли викрадену скрипку Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі