Ексклюзиви
середа, 07 грудня 2011 22:01

У Центрі української культури вчили робити ляльки та плести солому
20

Фото: Фото: Володимир Мукан

6 грудня 2011 року о 18:00 в Центрі української культури та мистецтва, що на столичній вул. Хорива, відбулася святкова науково-мистецька акція "Фольклористика в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка". Її організувала кафедра фольклористики Інституту філології.

На захід прийшло понад 300 осіб, майже всі — в українському національному вбранні. Елементи національного одягу були однією з головних вимог відвідин заходу.

Почалося дійство із нагородження відомих діячів освіти, культури та мистецтва, що пропагують українські звичаї й культуру.

Дипломами "За вивчення, збереження та популяризацію фольклору" нагородили радника міністра культури і туризму України Вікторію Лісничу, радника Міністра з питань сім'ї, молоді та спорту України Владу Литовченко, директора Інституту філології професора Григорія Семенюка, міського голову Борисполя Анатолія Федорчука, солістів гурту "Даха Браха" та інших.

Всі дипломи у різних номінаціях ручної роботи. На склі фарбою нанесені українські орнаменти, а сам диплом вишитий хрестиком. Вручала ці нагороди та була ведучою Анжеліка Рудницька, заслужена артистка України, етнограф і народна майстриня. Вона також працює на кафедрі фольклористики в Інституті філології.

"Ця імпреза – лише початок великої презентації фольклористики в Київському університеті, проведення якої планується протягом року", - сказала завідувач кафедри фольклору та один з організаторів акції Олена Івановська.

Вона наголосила, що на цьому святі необхідно віддати шану тим, хто стояв біля витоків кафедри: Олені Таланчук, Володимиру Бойку, Леоніду Шуркові, Лідії Дунаєвській. Після виступу Олена Івановська запросила на другий поверх.

Там почалася мистецька програма "Жили –були..." за участі студентів-фольклористів і випускників спеціальності "фольклористика". Студенти показували театральні постановки та співали українських народних пісень. Потім до них долучився гурт "Даха Браха" та ансамбль "Роксоланія".

У залах на другому та третьому поверхах розвішані роботи Анжеліки Рудницької та інших народних майстрів. Між гостями свята ходять дівчата в українському національному вбранні із кошиками.

"Беріть цукерки та пряники, пригощайтеся", - вигукує одна з них.

Підходить несміливо хлопець у вишиванці, бере солодощі.

" Так тут ще й побажання!", - витягує із цукерки папірець, де написано "Щастя та здоров'я Вам", йде за іншою.

На третьому поверсі проходить майстер-клас майстрів народних ремесел. Відомі майстри навчають, як робити ляльку-мотанку, витинанку, показують, що таке соломоплетіння.

Зараз ви читаєте новину «У Центрі української культури вчили робити ляльки та плести солому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі