вівторок, 28 серпня 2012 06:15

"Усі гниди у вашому фільмі — українці"

Автор: фото: Олексій Петелько
  63-річна Аґнєшка Голланд працювала помічником польських режисерів Анджея Вайди та Кшиштофа Зануссі. ”У темряві” — 28-й її фільм як головного режисера
63-річна Аґнєшка Голланд працювала помічником польських режисерів Анджея Вайди та Кшиштофа Зануссі. ”У темряві” — 28-й її фільм як головного режисера

На прем'єру свого фільму до Львова приїхала польська режисерка 63-річна Аґнєшка Голланд. Цьогоріч її стрічка "У темряві" була у п'ятірці претендентів на "Оскар" як "Найкращий фільм іноземною мовою". 26 серпня картину показали на фестивалі "Кінолев".

Дія фільму відбувається в окупованому нацистами Львові. Головний герой — працівник каналізації і дрібний злодюжка Леопольд Соха. Він зустрічає в колекторі гурт євреїв. Ті через підкоп утекли з гетто, де нацисти влаштували масовий розстріл. 14 місяців Соха разом з колегою допомагає їм переховуватися.

У стрічці двоє героїв-українців. Один — поліцейський Бортнік, давній знайомий Сохи. Він разом з німцями розстрілює євреїв. Часто п'є, вигукуючи при цьому "Будьмо!". Другий — працівник майстерні при Янівському концтаборі у Львові. Допомагає одному з євреїв потрапити в концтабір, щоб знайти подругу. Брати гроші за це відмовляється.

Зал кінотеатру "Копернік" на 173 місця набивається повний. Вхід вільний. Глядачі зносять усі крісла з кафе кінотеатру. Дехто сідає на підлозі. Близько півсотні осіб не пускають всередину.

Персонажі фільму спілкуються чотирма мовами — польською, німецькою, українською та ідиш. Перегляд триває майже 2 год. Оплесків мало, глядачі мовчки розходяться. До режисера підходить чоловік у білій сорочці з коротким рукавом:

— Для чого ви показуєте неправду? Усі гниди у вашому фільмі — українці.

— Але ж так було, українці служили в поліції Третього рейху. Це історична правда, — розводить руками Голланд.

— Це були винятки. А ви показуєте їх як явище, — підвищує голос чоловік. Режисер відмахується і йде геть.

На вулиці Аґнєшку перепиняє представник єврейської громади Мейлах Шейхет, 59 років. Він у чорній рясі і шапочці, має довгу сиву бороду.

— Ви зняли дуже світле кіно, — тихо говорить. — Але для чого так багато еротичних сцен? Можна було це якось приховати.

Режисер разом з організаторами "Кінолева" прямує до будинку навпроти кінотеатру. Там до окупації мешкала одна з героїнь фільму — Крістіна Хіґер. Її спогади стали основою сценарію. Зараз живе у Нью-Йорку, не змогла прилетіти через стан здоров'я. Піднімаються на четвертий поверх.

— Більшість квартир у центрі за радянських часів переробили на комуналки, — розповідає сусідка знизу. — Але тут нічого не змінили. Помешкання дуже велике.

Далі Голланд прямує на вул. Валову, де тривають інші покази фестивалю.

— Ми дуже хотіли знімати фільм у Львові, — розповідає дорогою. — Були тут чотири дні. Але виявилося, що дешевше провести зйомки в Польщі та Берліні. Тому в ролі Львова виступила Лодзь. Ваші каналізації також не сподобалися. Вони у жахливому стані, знімати там нереально. Задіяла кілька українських акторів. Бортніка грає Міхал Журавскі. Сам він живе в Польщі, але родом з України.

Цікавлюся, чому в Україні досі не зняли подібного фільму.

— Мабуть, у вас надто багато сучасних проблем, щоб братися за висвітлення проблем історичних.

Поліцай повністю вигаданий

— Стрічка побудована на реальних подіях, — коментує історик Андрій Павлишин, 48 років. — Багато змінено. Рятівників насправді було троє, а не двоє. Український поліцай повністю вигаданий — про нього немає жодних згадок у спогадах Крістіни Хіґер. У цьому персонажі є багато неточностей. Скажімо, він сидів у тюрмі. А кодекс злодіїв тих часів не передбачав жодної співпраці з поліцією. Мова поліцая далека від львівського міжвоєнного жаргону. У нього багато русизмів.

— Режисер зробила фільм зі стереотипів, — каже мистецтвознавець 29-річна Яніна Пруденко з Києва. — Німці творять безчинства у Львові, фотографуються з убитими євреями, пиячать. Поляки постають такими собі героями-рятівниками, поліцай — обов'язково українець, євреї — як євреї. Не вистачає ще американських солдатів-визволителів — тоді фільм точно здобув би "Оскар".

 

Зараз ви читаєте новину «"Усі гниди у вашому фільмі — українці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

235

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути