Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2007 14:12

Валерій Шевчук написав про житомирську відьму

У львівському видавництві "Піраміда" вийшла книга 68-річного письменника Валерія Шевчука "Сон сподіваної віри". До неї увійшли 15 оповідань і дві повісті, написані протягом 1960–2001 років. Раніше друкувалося лише одне оповідання з цієї збірки — "Жінка-змія".

— "Сон сподіваної віри" — єдина моя книга, написана у притчево-готичному жанрі, — розповідає автор. — Готика — це фантастичні оповідання, в яких поєднується наш світ із потойбічним. За радянських часів готику не визнавали літературним жанром. Хоча ще на початку ХІХ століття українці Антоній Погорельський та Орест Сомов писали дуже химерну прозу.

Збірка починається оповіданням "Дзеркало", яке присвячене житомирському письменнику Євгенові Концевичу.

— У Житомирі я вчився в 32-й школі,— пригадує Шевчук, — а Концевич — у 23-й. Я виріс біля річки Тетерів, знав кожну скелю та камінчик. А Євген жив поблизу вокзалу, річку знав погано. Якось прийшов купатися, без розвідки пірнув і зламав хребет. Із того часу не встає з ліжка. Два роки тому святкували його 70-річчя. Коли мене називають патріархом житомирської літератури, я відповідаю: "Чому я? Є Концевич". Він видав тільки одну збірку, але дуже хороших, справжніх оповідань.

До збірки Валерія Шевчука увійшла також повість "Вулиця". Її письменник присвятив рідному місту.

— Усі знають конотопську відьму, але чомусь ніхто не каже про житомирських, хоча я їх зустрічав безліч разів, — каже письменник. — Головна героїня повісті — відьма баба Пуця, яка жила на нашій вулиці. Мій твір зовсім не комічний. Я хотів відійти від малоросизму Гоголя, який вживав містичні образи заради екзотики, щоб росіянин потішився з дурного хохла. А я зрозумів, що ще з язичницької релігії людина виводила свій внутрішній світ назовні, поєднуючи його з природними явищами.

Книга "Сон сподіваної віри" вийшла накладом 1000 примірників, коштує 20 грн.

— Шевчук — кращий український прозаїк, — говорить 55-річний львівський письменник Юрій Винничук. — У своїх готичних оповіданнях він грає на межі серйозного та розважального. Він — наш Умберто Еко. Простого читача може зацікавити захоплюючим сюжетом, але для інтелектуалів теж знайдуться цікавинки.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Шевчук написав про житомирську відьму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути