пʼятниця, 20 листопада 2015 05:30

У неділю вшанують афонську ікону Божої Матері "Скоропослушниця"

Автор: ФОТО: ОЛЕКСАНДР ПОНОМАРЕНКО
  22 листопада у Києві відбудеться літургія на честь ікони Божої Матері ”Скоропослушниця”
22 листопада у Києві відбудеться літургія на честь ікони Божої Матері ”Скоропослушниця”

У неділю, 22 листопада, у Володимирському кафедральному патріаршому соборі Києва відбудеться урочисте богослужіння на честь свята ікони Божої Матері "Скоропослушниця". Божественну літургію, що розпочнеться о 9.30, у співслужінні архієреїв та духовенства очолить Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Шанований список чудотворної ікони, яка зберігається в афонському монастирі Дохіар, був написаний монахами цієї обителі та, за сприяння мецената Андрія Миколайовича ­Мацоли, переданий влітку 2012 року до Володимирського собору.

Появу ікони Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця" старці Дохіарського монастиря відносять до часів св. Неофіта, засновника обителі в Х ст. Але своє ім'я, відоме нам і сьогодні, образ отримав тільки за сім сотень років. За монастирським переказом 1664 року, трапезар на ім'я Ніл, проходячи за звичаєм повз ікону вночі із запаленою лучиною, почув від неї слова: "В майбутньому не наближайся сюди із запаленою лучиною і не копти Мого образу". Монах вирішив, що це жарт когось із братів, і, не сприйнявши всерйоз знамення, продовжив ходити з лучиною повз ікону. Незабаром трапезар з волі Богородиці був позбавлений зору. Тільки тоді зрозумів Ніл, як він помилився. Монах почав дні й ночі молитися перед святою іконою, просячи прощення. Так тривало, доки знову не почув голос, який сповістив про прощення й прозріння. За переказами, Божа Матір вимовила, що ікона її з цієї пори іменуватиметься Скоропослушницею, бо "швидку всім, хто молиться до неї, буду являти милість і виконання прохань". Таким чином, це єдина серед сотень ікон Богородиці, ім'я якій дала сама Пресвята Владичиця.

Особливістю цьогорічного богослужіння на честь свята ікони Божої Матері "Скоропослушниця" стане те, що частина молитов і піснеспівів буде звершена грецькою мовою. Тією мовою, якою написаний Новий Завіт та оригінали основних богослужбових текстів Православної Церкви. Цим підкреслять неперервний духовний зв'язок Церкви в Україні зі своєю Матір'ю — Церквою Константинопольською — від якої понад тисячу років тому Київ і вся Русь прийняли хрещення.

— Вже четвертий рік список ікони Божої Матері "Скоропослушниця", написаний афонськими монахами, перебуває у Володимирському соборі, — говорить Святійший Патріарх ­Філарет. — І віруючі полюбили цю святиню, моляться перед цією іконою, звертаються за заступництвом Божої Матері, яке особливо потрібне нашому народу в цей нелегкий час. Ікона називається "Скоропослушницею" тому, що Божа Матір милостиво вислуховує щирі молитви, звернені до неї, і скоро заступається за потребуючих, за даною їй від Бога благодаттю надає допомогу.

Цього року виповнилося 1000 років від часу упокоєння святого князя Володимира, Хрестителя Руси-України. За його проханням візантійське духовенство звершило хрещення і його самого, і міста Києва, і ­всієї Руси. Істини, які сповіщені Богом через Євангеліє і проповідуються Церквою всім народам, найперше були записані давньою грецькою мовою, а потім були перекладені майже на всі мови світу. Так само і богослужіння спочатку складалося грецькою.

Наступного року також виповнюється 1000 років духовним зв'язкам Руси-України з монастирями гори Афон. Бо ­1016-го преподобний Антоній, уродженець Любеча на Чернігівщині, пішов у це святе місце чернечих подвигів, щоби навчитися правил молитви, посту й усамітненого монашого життя. А коли він досяг духовної досконалості, то його наставник благословив Антонія повернутися на Батьківщину, щоби тут навчати аскетичних правил тих, хто бажає спасіння. Преподобний Антоній заснував у Києві монастир Печерський, який став родоначальником чернецтва в нашій землі. Так що й у цій царині духовності Українська Церква має своїми вчителями побожних грецьких афонських монахів.

— Піснеспіви грецькою мовою з використанням грецької мелодичної церковної традиції вносять у богослужіння особливу інтонацію, — говорить регент Патріаршого хору Володимирського собору Вероніка Матвієнко. — Адже саме з цією тради­цією хорового співу пов'язана поява церковної музики в Україні. Її за переказами привезли до нас співаки з почту грецької царівни Анни, дружини святого Володимира. З нагоди свята ми хочемо порадувати богомольців новими піснеспівами грецькою мовою.

Зараз ви читаєте новину «У неділю вшанують афонську ікону Божої Матері "Скоропослушниця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути