вівторок, 27 липня 2010 01:16

"Український фільм не мав шансів на приз"

Автор: фото з сайта www.kinopoisk.ru
  Російський режисер Андрій Кавун знімає шкарпетки на сцені Оперного театру під час закриття першого Одеського міжнародного кінофестивалю. Кавун отримав приз глядацьких симпатій і нагороду за кращий фільм. Режисер народився у Львові, після служби в армії пе
Російський режисер Андрій Кавун знімає шкарпетки на сцені Оперного театру під час закриття першого Одеського міжнародного кінофестивалю. Кавун отримав приз глядацьких симпатій і нагороду за кращий фільм. Режисер народився у Львові, після служби в армії пе

У суботу, 24 липня, в Оперному театрі завершився перший Одеський міжнародний кінофестиваль. Кращим фільмом журі визнало російську комедію "Дітям до 16". Картина також отримала приз глядацьких симпатій.

Режисер стрічки 40-річний Андрій Кавун вибігає на сцену босим. Він став відомим після серіалу "Курсанти" й бойовика "Полювання на піранью".

— Хочу, щоб усі переможці виходили на сцену роззутими, — сміється. — Тоді це стане традицією. Що безглуздіші традиції, то солідніше виглядає захід.

Голландський режисер Йос Стеллінґ вручає йому статуетку "Золотий Дюк" і сертифікат на $20 тис.

— Коли тобі тисне руку Йос Стеллінґ, можна надзюрити від щастя у штани, — каже Андрій. — Від отриманої нагороди мене переповнюють емоції. Такого прийому я не бачив у Москві на жодній з прем"єр своїх попередніх картин. Там глядач потрапляє в кіно по дорозі з одного бутика до іншого. В Україні ставлення до кіномистецтва зовсім інше.

Вихід картини в Росії планують на вересень. Головні ролі виконали Лянка Гриу, Ганна Старшенбаум, Павло Прилучний і Дмитро Кубасов. Фільм знімав український оператор Сергій Михальчук.

Коли тобі тисне руку Йос Стеллінґ, можна надзюрити від щастя у штани

— Головні герої стрічки — студенти Кір, Лея, Даша і Макс. У них усе вперше: секс, розчарування, відкриття, — переповідає сюжет. — Учорашні школярі входять у життя, повне відкриттів і можливостей. Недосвідчені в почуттях і стосунках вони з усього підліткового розбігу навчаються закохуватися і брехати, приносити себе в жертву, зраджувати, змінюватися. Знав, що в одеситів тонке почуття гумору, але не зрозумів, чого фільм "Дітям до 16" віднесли до числа комедій. Це — мелодрама про проблеми сучасних підлітків.

— "Дітям до 16" підкупив не тільки журі, а й глядачів. Не дарма ж фільм отримав ще й приз глядацьких симпатій, — каже програмний директор фестивалю 52-річний кінокритик Алік Шпилюк. — Журі фестивалю було міжнародне. Україну представляв голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач. Те, що автори російського фільму українці за походженням: оператор Сергій Михальчук із Луцька й режисер Андрій Кавун зі Львова, ніяк не впливало на рішення. Талановиті зйомки і вдала гра молодих акторів зробили своє. А от єдиний вітчизняний фільм у конкурсній програмі "Пістолет Страдіварі" шансу на приз не мав. Це традиційна кримінальна комедія, створена на Одеській кіностудії. Фільм навіть натяку на пошук чогось нового не показав. Він може сподобатися широкому глядачу. Це смішні пригоди, що відбуваються на всім знайомих одеських вулицях. Головні ролі зіграли Олексій Горбунов та Емануїл Віторган.

Другий Одеський міжнародний кінофестиваль стартує 15 липня 2011-го.

Решту нагород розділили поляки й голландці

Одеський міжнародний кінофестиваль тривав із 16 до 24 липня. Конкурсна програма налічувала 16 фільмів.

Кращим режисером визнали поляка Юліуша Махульського. За стрічку "Колисанка" йому вручили $10 тис.

Стільки ж за кращу акторську роль отримав голландець Арнуд Босий. Він зіграв у фільмі "Кондитер".

— Приз за кращу жіночу роль я хотів віддати покришці з картини "Гума", а чоловічу — велосипеду. Але подумав, що живі актори можуть образитися, і вирішив не перегинати з гумором. Його і так на кінофестивалі вистачає, — каже режисер Йос Стеллінґ, 65 років.

Зараз ви читаєте новину «"Український фільм не мав шансів на приз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути