Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2010 00:01

Синоптик Володимир Лис переміг на "Коронації слова"
5

Організаторка конкурсу ”Коронація слова” Тетяна Логуш вручає луцькому синоптику Володимиру Лису позолочену корону з діамантами та гроші за роман ”Століття Якова”
Фото: фото: Ольга Камєнєва
Режисер-постановник програми ”Жди меня” Валентин Тарасов роздивляється корону, яку йому вручили за п’єсу ”Кар’єра” у столичному виставковому центрі ”Акко Інтернешнл”. 10 червня там нагородили переможців літературного конкурсу ”Коронація слова 2010”
Польський режисер Кшиштоф Зануссі (ліворуч) розмовляє з київським актором Остапом Ступкою
Київська поетеса Тала Пруткова сидить на червоній доріжці біля столичного виставкового центру ”Акко Інтернешнл”. Вона отримала третю премію у номінаці ”Пісенна лірика про кохання” за поетичну збірку ”Гравітація”
Гостей зустрічають чоловіки у костюмах ХVIII століття Організатори просили гостей одягати на нагородження вечірні сукні та етнічне вбрання, але більшість умови дрес-коду проігнорували

— Люблю читати есе, а до романів ставлюся обережно, — каже польський режисер 61-річний Кшиштоф Зануссі у столичному виставковому центрі "Акко Інтернешнл".

10 червня тут нагороджували переможців літературного конкурсу "Коронація слова 2010".

— Нічого свіжого та нового до рук не беру. Читаю лише перевірені книжки, які літературознавці називають шедеврами. Подобається італійська класика ХХ століття, особливо — письменник Джузеппе Домассі. А недавно відкрив угорського літератора Мараї. Раніше його твори не видавали, бо були забороненими. Українська література популярна в Польщі, зараз нас накрила хвиля любові та симпатії до України. Російську не люблять. У Варшаві стоїть пам"ятник Шевченку, а Пушкіну ніяк не зберуться поставити.

Сідає за стіл поруч зі співаком Віталієм Козловським. Під пахвою тримає журнал "Космоледі".

Офіціант кладе на столі вісім пачок чіпсів "Люкс", півлітрову пляшку кока-коли і жменю цукерок. Зануссі відсовує журналом пачки з чіпсами. Вітається з актором Остапом Ступкою, 43 роки.

— Як твій батько? — запитує в нього. — Обіймай його від мене.

Остап киває. Витирає рукою піт із чола, на клаптику паперу записує номер свого мобільного і дає Зануссі. Той ховає його до кишені, обіцяє передзвонити.

— У моїй квартирі нікуди складати книжки, — хвалиться Остап. — Люблю читати мемуари та спогади відомих людей. Перед сном читаю казки. Часто перечитую "Пригоди Піннокіо". Це — перша книжка, яку я сам прочитав. Мама навчила мене читати в 5 років. Мої діти таких здібностей не проявляють: Христинка почала читати у 7, а Богданчик ще зовсім малий.

Ведучі на сцені вручають премії "Коронація слова". Першим нагороджують луцького синоптика 59-річного Володимира Лиса. За роман "Століття Якова" вручають 30 тис. грн і корону, покриту 24-каратним золотом. По вінцях корона викладена яскравими рубінами.

— Виграш докладу до своїх заощаджень. Збираю гроші синові на квартиру, — каже Володимир. — Пишу твори тільки вранці. На роботі не написав жодного рядка. Я народився через п"ять років після війни. Мого дядька відправили в заслання, а нашу родину з Волині переселили до Дніпропетровська. Це поклав в основу роману. Головного героя писав зі 102-річного діда з Волині. Поїхав у село, де він жив. Заходжу в хату, а його баба каже: "Дід на велосипеді поїхав на базар хліба і помідорів купити". Я за голову вхопився, подумав, хіба можна таку стару людину на базар посилати. За кілька хвилин на подвір"я заїжджає нічогенький дідок. Він воював у двох війнах, перехворів туберкульозом, але вижив.

До Володимира підходить член журі конкурсу Анжеліка Довженко, 40 років.

— Після вашого роману отримала культурний шок. Кілька днів ходила під враженням, уявляла, як виглядає Яків. Під час Київського кінофестивалю сиділа поряд із Богданом Ступкою і зрозуміла, що ваш Яків схожий на Богдана Сильвестровича. Буду просити про екранізацію вашого роману зі Ступкою в головній ролі.

Киянину Едуарду Богушу за найкращий кіносценарій вручають 15 тис. грн. Коли сходить зі сцени, кілька купюр по 500 грн випадають із рук на підлогу. Він присідає і починає їх збирати.


Зараз ви читаєте новину «Синоптик Володимир Лис переміг на "Коронації слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути