пʼятниця, 20 квітня 2012 05:30

Сергій Жадан розкручувався 20 років

Сергій Жадан розкручувався 20 років
Джерело: kp.ua

Як стати відомим поетом, розповідають видавці Віталій і Дмитро Капранови, 44 роки. На київському книжковому форумі "Медвін" вони провели "Ніч еротичної поезії". Виступили 10 поетів, яких обрали на кастингу з 55 претендентів.

Скільки часу потрібно поетові, щоб розкрутитися?

— Парадокс поезії — вона не піддається рекламі. Сергій Жадан почав розкручуватись у 1990-х, а став відомим тільки зараз. 20 років. Є такий поет — головний редактор газети "Усе про бухгалтерський облік" Євген Юхниця. Як тільки не намагався себе розкрутити. Його вірші в метро роздавали, видав книжку з неймовірним накладом — під 30 тисяч. І нічого не вийшло. Читача можуть переконати тільки вірші. Україна — сільськогосподарська країна. Доки не проросте — нічого не станеться. Це в Москві все від бабок залежить. Вклав у себе — став відомим. Щоб прокинутися знаменитим, треба знати, із ким лягти спати. Це єдиний спосіб прославитися в Україні швидко. Ми досі приходимо в будь-яку аудиторію і знаємо, що 90 відсотків присутніх нас не читали. Тільки по телевізору бачили.

В яких жанрах слід працювати?

— Соціальна поезія — мотор, який дійсно працює. Це — головний напрямок у тоталітарних суспільствах. Наприклад, ситуація з віршем Винничука "Убий піда...са". У Росії поезія про Путіна збирає зали. Чи не єдиний шанс видати поетичну книжку зараз — за власні кошти. Видавництву не вигідно випускати поезію, вона не продається. Першу збірку видаєш сам. Довів видавцю, що тебе купують — тепер із тобою підпишуть контракт. Але видати книжку — замало. Слід брати участь у читаннях, з'являтися в телевізорі.

Чи було б популярне на телебаченні шоу талантів серед поетів?

— Таке шоу може бути, але недовго. Навіть пісенні конкурси стають одноманітними. Основний критерій відбору — видовищність. Якщо ви візьмете віршик еротичної поетки Лесі Мудрак і спробуєте прочитати з книжки, то швидше за все розчаруєтеся. А коли вона читає — ніхто не залишиться байдужим. Є харизма — витримає і телевізор, і радіо.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан розкручувався 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути