вівторок, 21 лютого 2017 07:40

"З неба летіли шматки літака, тіла й речі людей"

"З неба летіли шматки літака, тіла й речі людей"

— Проїжджали машиною якраз у ту мить, коли з неба летіли шматки літака, тіла й речі людей. Падіння збитого терористами малайзійського боїнга в липні 2014‑го зняли на мобільник жителі нині окупованого селища Грабове Шахтарського району на Донеччині, — розповідає режисер 44-річний Олесь Санін про хроніку із документального фільму "Переломний момент. Війна за демократію в Україні".

— Це шокуючі кадри. Але історія. Довго шукали цих людей, щоб викупити запис. Вони надіслали фото батька й доньки, що тримають у руках листок з написом — "Кожен, хто хоче використати цей матеріал, будь ласка, беріть. Слава Україні!".

Документальна стрічка "Переломний момент. Війна за демократію в Україні" — спільна робота Олеся Саніна й американського документаліста, триразового володаря "Оскара" Марка Джонатана Харріса, 75 років.

Показує події в Україні ­2013–2016 років. Починається з відмови Віктора Януковича від асоціації з ЄС, далі — Майдан і війна на Донбасі. Робота над фільмом тривала 10 місяців. Поєднує документальні кадри, розповіді безпосередніх учасників подій і записані в США інтерв'ю з іноземними експертами, істориками, політологами. Серед них — міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, історик Тімоті Снайдер, дипломат Стівен Пайфер.

Серед героїв фільму — захисник донецького ­аеропорту, театральний актор і режисер Андрій Шараскін із позивним "Богема". Військовий лікар Всеволод Стеблюк, який після розстрілів на Майдані оперував поранених у Михайлівському Золотоверхому соборі та рятував бійців з Іловайського котла. Сотник самооборони Майдану, перший командир батальйону "Київська Русь" Андрій Янченко на позивний "Висота". Його дружина Євгенія, юрист за освітою, була медиком-волонтером на Майдані, а згодом поїхала в Дебальцеве на Донбасі. Журналіст, народний депутат Тетяна Чорновол, яка втратила чоловіка в Іловайському котлі. Рабин Натан Хазин розпочинав активістом у єврейській сотні Майдану. Зараз створює літальні апарати для аеророзвідки Збройних сил.

— Кадри, коли українські військові співають гімн у Донецькому аеропорту, зроблені в останні години його захисту. Для нас величезна радість, що оператор, який зняв це, залишився живий, — продовжує Олесь Санін.

— Я маю трохи української крові, — розповідає режисер Марк Джонатан Харріс. — Бабця моєї матері народилась у Маріуполі. Приїздив в Україну 2007-го для зйомок фільму про українського дисидента Віктора Кравченка. 1­946-го він написав книжку "Я обираю свободу" про Голодомор в Україні. Тоді й познайомився з Олесем Саніним. Хоча ми не розуміємо мови один одного, але однаково відчуваємо, як треба знімати кіно. Створюючи цей фільм, хотіли чесно показати події в Україні останніх трьох років. Познайомити з ними насамперед закордонного глядача. Україна сьогодні бореться не лише за свою демократію, а й за світову.

Бюджет стрічки "Переломний момент. Війна за демократію в Україні" $300 тис. Її покажуть на телебаченні. Творці отримали запит від кількох американських університетів, що хочуть вивчати фільм як історичний матеріал.

Зараз ви читаєте новину «"З неба летіли шматки літака, тіла й речі людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути