вівторок, 24 травня 2016 05:10

П'ять оскарівських короткометражок покажуть за сеанс

Автор: ФОТО з сайта www.kinopoisk.ru
  Кадр із фільму ”Друг” британського режисера Джеймі Донаг’ю. Цьогоріч стрічку номінували на ”Оскар”. Вона розповідає про дружбу і виживання двох підлітків під час війни в Косові
Кадр із фільму ”Друг” британського режисера Джеймі Донаг’ю. Цьогоріч стрічку номінували на ”Оскар”. Вона розповідає про дружбу і виживання двох підлітків під час війни в Косові

Відлюдник Метью шукає кохання в інтернеті. Та на зустріч із віртуальною подругою не наважується навіть після піврічного листування. Соромиться заїкання. Отримавши останнє запрошення на побачення, про всяк випадок вивчає мову жестів.

Цього року 12-хвилинна драма "Заїка" ірландця Бен­джаміна Клірі отримала "Оскар" як найкраща короткометражка. Ця та ще чотири відзначені нагородою картини вийшли в український прокат.

— Розчаровує, що Клірі без жодної потреби схиляється до мелодрами. Ще один мінус — цілковито передбачувана розв'язка, — каже кіно­критик Дмитро Десятерик, 52 роки.

Серед найкращих фільмів добірки називає 15-хвилинну комедію "Аве, Марія". Її режисер Бейзил Халіл — палестинець, який народився в Ізраїлі, а сповідує християнство. Єврейська родина врізається автівкою у стіну жіночого монастиря. Водія лякає, що в шабат (в юдаїзмі сьомий день тижня, коли не можна нічого робити. — ГПУ) він із матір'ю та нареченою опинився на арабській землі. А черниць непокоїть, що через метушливих чужинців вони мають порушити обітницю мовчання. Розв'язка настає несподівано — під час спільної молитви юдеїв і християн у каплиці на західному березі ріки Йордан.

— Халілу я присудив би ­"срібло", — продовжує Десятерик. — Він розповідає історії про міжетнічні конфлікти, але перетворює релігійні й расові непорозуміння на об'єкти висміювання. Влучного й цілком коректного, не образливого для жодної зі сторін. Таких стрічок варто знімати більше, вони знижують рівень агресії.

Найкращим фільмом кінознавець вважає австрійсько-німецький 30-хвилинний трилер "Усе буде добре". У колишньої дружини чоловік викрадає доньку 8-річну Лею. Дівчинка не підозрює, що батько хоче вивезти її на Філіппіни. Він ­заспокоює Лею словами "усе буде ­добре". Та це — порожні обіцянки. Його плани руйнує телефонний ­дзвінок.

— У картині немає нічого зай­вого. Актори надзвичайно точні. Їм удалося вибудувати практично досконалу драматургію і створити напругу, що утримує увагу глядача з перших кадрів і сягає найвищої точки наприкінці фільму.

Загальна тривалість ­п'яти оскарівських короткометражок — 105 хв. У столичному кіно­театрі "Жовтень" їх показуватимуть мовою оригіналу з субтитрами. Для інших залів Києва, Вінниці, Дніпропетровська, Одеси, Харкова картини озвучили українською.

Зараз ви читаєте новину «П'ять оскарівських короткометражок покажуть за сеанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути