вівторок, 10 квітня 2012 09:30

Податкова вилучила у студії дубляжу 31 комп'ютер і 10 мультфільмів

Автор: фото з сайта www.DUSIA.TELEKRITIKA.UA
  Богдан Батрух: ”Якщо ситуація не вирішиться, іноземні студії відмовляться від роботи в Україні”
Богдан Батрух: ”Якщо ситуація не вирішиться, іноземні студії відмовляться від роботи в Україні”

5 квітня податкова міліція влаштувала обшук у київській студії дубляжу "ЛєДоен". Її власник Богдан Батрух, 54 роки, має ще й кінопрокатну компанію "Бі енд Ейч" — "B&H" Її  звинувачують у несплаті 18 млн грн податків.

— Агресивні люди зі зброєю наказали всім зібратися на кухні, — розповідає виконавчий директор студії "ЛєДоен" 35-річна Аліна Гаєвська. — Лише за декілька годин ми вмовили відпустити половину із 40 чоловік. Передусім акторів і перекладачів, які не є нашими штатними працівниками. А також прибиральницю.

На студії "ЛєДоен" українською мовою дублюють близько 40% іноземних стрічок та телепрограм. В Україні щорічно виходить 170-200 фільмів. Студія Батруха дублює до 45. Вона — єдина в Україні має обладнання для запису звуку в форматі "долбі".

— Працюємо з дев'ятої ранку, робота не припиняється навіть у вихідні й свята, — продовжує Аліна Гаєвська.

Проходимо порожніми приміщеннями студії. На столах — вимкнуті комп'ютерні монітори, внизу звисають дроти. На вході висить оголошення "Гонорари сьогодні видаватися не будуть".

— У той день нам довелося перервати озвучку голлівудських фільмів "Любий друг", "Диктатор", третьої частини "Люди в чорному" і шести телепроектів. Чоловіки у формі зачитали нам ордер, тому спротиву ми не чинили. Вони називали номер кабінету, виводили працівників. У їхній присутності вилучали документи, які вважали за потрібні. Комп'ютери ми відключали самі. Міліціонери зносили їх у хол і звалювали на підлозі, штовхали технікою двері. Не знаю, в якому стані нам усе це повернуть. Почула, що жорсткі диски комп'ютерів збираються вивозити в багажнику автомобіля. Попросила скласти їх у коробки.

Обшук тривав 10 год. Зі студії вивезли 46 коробок і 15 мішків документів, 31 комп'ютер, два сервери, 28 жорстких дисків. Серед них — кінокопії 10 діснеївських мультфільмів і блокбастеру "Морський бій".

— Усе, завдяки чому студія була працездатна. Ми терміново замовили нову звукозаписувальну апаратуру. Інженери принесли комп'ютери з дому, щоб наздоганяти графіки. Про можливі зриви в прокаті й переноси прем'єр ми ще не повідомляли кінотеатри.

Прокатна компанія "Бі енд Ейч" має ексклюзивні угоди з голлівудськими студіями "Дісней" і "Соні пікчерз".

— На нас почали тиснути з кінця 2010-го, — розповідає Богдан Батрух. — Нещодавно до офісу вдерлися працівники УБОЗу. Сказали, що мають свідчення від якогось громадянина Дудки. Згідно з ними, наша компанія прокатує порнографію, користується неліцензійними дисками, веде підпільну бухгалтерію. Коли спитав слідчого, які саме порнографічні стрічки ми показуємо, він сказав, що це у свідченнях не вказано. А паспортних даних громадянина Дудки вони не переписали. Але в ордері назву нашої фірми написали з помилкою. Тому вилучити документи їм не вдалося.

Причиною нинішнього обшуку стала нібито несплата податків у сумі 18 млн грн при ввезенні фільмокопій в Україну.

— Ми співпрацюємо з іноземними студіями. Діємо за їхніми інструкціями. Усі грошові питання вони візьмуть на себе. Але боюсь, якщо ситуація не вирішиться, вони відмовляться від роботи в Україні, — говорить Богдан Батрух. — Так уже зробили в криміналізованих країнах Азії. В лютому змінилися правила видачі прокатних посвідчень. Раніше усі фільми мали бути продубльовані в Україні. Незалежно від того, російською чи українською мовою озвучені. Тепер такого зобов'язання нема. Хтось думає, що можна знищити мою компанію і вирішити проблему не тільки прокату, а й української мови.

Адвоката на обшук не пустили

Справу компаній Богдана Батруха розглядають у Вищому адміністративному суді Києва. Її відкрили наприкінці 2010 року.

— Ці обшуки не мають юридичного підґрунтя. Необхідні документи могли просто витребувати, — каже адвокат кінокомпанії Ігор Головань. На обшук його не пустили. — Єдиний результат дій податкової — дезорганізація й зупинка діяльності компанії. Протиправні дії співробітників податкової будемо оскаржувати. Побачимо, чи все вилучене приєднають до матеріалів справи. Як стосується справи з несплати податків папка червоного кольору з написом "Джонні Депп"?

 

Зараз ви читаєте новину «Податкова вилучила у студії дубляжу 31 комп'ютер і 10 мультфільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути