пʼятниця, 24 червня 2016 05:10

Оператори телеканалу "ВІККА" часто працюють в екстремальних умовах

Автор: ФОТО надане телеканалом ”ВІККА”
  Оператор телеканалу ”ВІККА” Сергій Єфімов під час відрядження в місті Сіверськодонецьк Луганської області
Оператор телеканалу ”ВІККА” Сергій Єфімов під час відрядження в місті Сіверськодонецьк Луганської області

— Люди, без яких не можна зробити жоден відеопродукт — це оператори, — говорить директор телеканалу "ВІККА" Юлія Погостінська. — Працюють у тандемі з журналістами, бачать майбутню картинку. Саме командна робота дає результати. Хорошого оператора знайти важко. Ця людина від природи повинна відчувати певну межу й мати творчий підхід. Оператор не просто тримає камеру, він — художник.

На телеканалі "ВІККА" новини й авторські програми знімають троє операторів. Багато часу проводять у відрядженнях. За день кожен має від одного до семи сюжетів.

— Наші оператори працюють у фірмових жилетках, — продовжує Юлія Погостінська. — Вони — це обличчя компанії. Їх мають бачити. Кращі роботи завжди хвалимо й нагороджуємо. Коли журналіст і оператор задоволені своєю працею — це чудово.

Кращі сюжети на телеканалі "ВІККА" визначають щотижня.

— Працюю на каналі шість місяців, — розповідає оператор Сергій Косенко. — Раніше більше як 20 років був фотокореспондентом. Мені запропонували зняти відео. Непросто далося. Фотокореспондент ні від кого не залежить. А тут маєш працювати в команді. Дивитися, що робить журналіст і допомагати йому. Мислити творчо, додавати своє.

Кожен робочий день починається з кави. План складаємо заздалегідь. Потім перевіряємо апаратуру, їдемо знімати сюжети. В одному місці можемо працювати годину. Якщо потрібно людей у різних місцях записати — витрачаємо на це день. Коли подія відбувається в місті, працюємо в позаробочий час.

Оператори знімають програми "Смайл-шоу", "Дійові особи", "Дитяча трибуна", "Народна трибуна", "Відкритий діалог", "Контакт", "Подаруй життя" тощо.

— Важко звикати до роботи з новим журналістом, — розповідає Сергій Єфімов, оператор телеканалу "ВІККА". — Працюю тут чотири роки. До цього знімав аматорські відео на малу камеру. Коли побачив оголошення про посаду оператора на телеканалі "ВІККА", вирішив спробувати. У роботі головний журналіст, а ми допомагаємо. На зйомці користуємося жестами, щоб із репортером розуміти одне одного на відстані. Хороший оператор повинен уміти правильно вибрати місце для зйомки, підготувати людину, як говорити на камеру. Люблю цю роботу, бо постійно перебуваю в центрі подій. Їздимо у відрядження.

Оператори телеканалу "ВІККА" часто працюють в екстремальних умовах. Зокрема, активно висвітлювали події на Майдані. Також були в зоні АТО.

— Кілька разів із волонтерами відвозили провізію в зону АТО, — продовжує Єфімов. — Якось поїхали до Слов'янська. Саме тоді його місяць як звільнили. Що була війна, помітно було лише за будівлями й обірваними тролейбусними лініями. Люди жили, як звичайно. Багато речей не розуміли, тому об'їздили всі небезпечні місця. Намагалися не наткнутися на чужий блокпост.

У Сіверськодонецьк потрапили після тренінгу в Києві, — продовжує Єфімов. — Отримали завдання поїхати в зону конфлікту і працювати там тиждень. Щодня ми зустрічалися з людьми, які були в полоні чи постраждали від війни. Відзняли чотири сюжети.

У січні 2014 року, під час штурму Черкаської ОДА, мені побили камеру. Я знімав мітинги, тому й там був. Вийшло відео на 8 хвилин. Багатьох людей били. У такі моменти думаєш тільки про роботу — треба все зняти. Страх прийшов, коли все минуло.

Зараз ви читаєте новину «Оператори телеканалу "ВІККА" часто працюють в екстремальних умовах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути