Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2009 19:05

Олексій Вертинський десять років грає Хлестакова

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Актор київського Молодого театру Олексій Вертинський у виставі ”РЕхуВІлійЗОР” грає Хлестакова та Сторожа
Актор київського Молодого театру Олексій Вертинський у виставі ”РЕхуВІлійЗОР” грає Хлестакова та Сторожа

"Довгим обличчям я нагадую Гоголя", — говорить актор столичного Молодого театру Олексій Вертинський, 53 роки. Сідає у м"яке крісло в фойє поряд зі сценою. На стінах висять фото акторів. На світлині у Вертинського зачіска "їжачок" — скуйовджене сиве волосся.

У театрі актор працює 12 років. Десятий рік грає Хлестакова та Сторожа у виставі "РЕхуВІлійЗОР". Спектакль — суміш п"єс "Ревізор" Гоголя і "Хулій Хурина" Миколи Куліша. В постановці задіяна вся трупа.

— Усі дивувалися, чого це роль юнака мені віддали. Хлестаков — це ж молодий хлюст, а мені вже за сорок було, — потирає лисину Вертинський. На кожному пальці — срібний перстень, у вухах — дві різні сережки. — Я можу грати всіх: Хлестакова, сторожа, ослона чи чайника. У виставі жителі маленького містечка шукають могилу міфічного героя Хулія Хурини й приймають ревізора.

Складно грати одночасно дві ролі?

— Нє-а! — крутить головою. — Спеціально ролі не відбирали. Спочатку уявили Хлестакова чомусь у фракові. Подумали, що в фракові можна зіграти й сторожа на цвинтарі. Він же щодня на поминки ходить, мусить носити щось чорне й офіційне.

Ідея з костюмом ваша?

— Лєночки Богатирьової — художника по костюмах. Хлестакова, який любив понти, одягла в усе велике. У мене шапка така півметрова чорна, як у Наполеона, і велика золота кругляшка на ній, завбільшки з мою голову. Не даю поради костюмерам. Люблю, щоб вони мене самі одягали.

Розглядає своє відображення у дзеркалі, яке двоє чоловіків у робочому одязі виносять у фойє. Поправляє вузькі джинси з двома шкіряними ременями від дизайнера Келвіна Кляйна. На ногах сині туфлі й червоні шкарпетки.

— Під час Тижня моди ходив на показ Вікторії Гресь. Ми з нею друзі. Коли я наприкінці 80-х грав в ужгородському театрі, працювала там костюмером. Одягала мене як ляльку: то атласні штанці в смужечку, то плащик у клітинку. Я — її улюблена модель. Завжди на її показах тиняюся.

Мене як не маразм, то склероз одолєваєт

Повз Вертинського проходить звукоінженер — невисокий чоловік із довгим кучерявим волоссям, зібраним у хвіст.

— Галю, стань біля берези, я тебе клацну, — каже той, імітуючи голос Вертинського, й одразу пискляво додає: — Ой, Іване, я боюся! — Дурна, я вчора твою матір клацнув — і нічого. — Ах ти ж гад! — Та чого ти? Я ж апаратом. — Щоб він тобі відсох!

— Шутить изволите? — сміється Вертинський. — Чогось усі такі веселі. Зарплату дають?

— Та де там, — інженер ховається за дверима до зали.

— От гади. Вже другий місяць нє х..ра, — скаржиться актор. — Наш любий мерчик думає, що ми не люди. Каже, століття тому акторів за парканом цвинтаря ховали. Гоголь теж був психічно хворим. Усі ми трохи придуркуваті, але Черновецькому він навіть у долю не падає, — крутить пальцем біля скроні. — Микола Гоголь був генієм. Хіба нормальній людині може прийти в голову спалити рукопис? Але тексти його легкі й доступні. На презентації книжки "Миргород" до 200-річчя Гоголя я читав уривок із "Записок сумасшедшего". Гонорар не платили, лише книжку подарували. Читаю, аж раптом чую — сльоза покотилася. Усі думають: "Офігєть, який актор". А я думаю: "Офігєть, який Гоголь".

Коли йдуть спектаклі за Гоголем, містика трапляється?

— Текст дуже часто забуваю. Старечі хвороби даються взнаки. Мене як не маразм, то склероз одолєваєт. Я тоді імпровізувати починаю. Сюжет вистави знаю, тож можу все своїми словами. Актори потім хвилин десять до тями приходять, ні пари з вуст. Після вистави кажуть: "Олексійчику, ти не ображайся. Ми зрозуміли, що ти текст забув. А мовчали, щоб внутрішній сміх придушити".

Росіяни вважають Гоголя своїм письменником.

— Та пішли вони! Я сьогодні зранку себе синім тролейбусом вважав. Що ж мені, до депо бігти?

Зараз ви читаєте новину «Олексій Вертинський десять років грає Хлестакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути