понеділок, 27 липня 2009 18:38

На прем"єрі фільму про Голодомор сміялися і шморгали

Автор: фото з сайту www.theliving.org.ua
  Столичний режисер Сергій Буковський працював над документальною стрічкою ”Живі” майже рік. До фільму ввійшли 28 історій людей, які пережили Голодомор
Столичний режисер Сергій Буковський працював над документальною стрічкою ”Живі” майже рік. До фільму ввійшли 28 історій людей, які пережили Голодомор

Фільм "Живі" київського режисера 48-річного Сергія Буковського здобув другу премію на вірменському міжнародному кінофестивалі "Золотий абрикос". Картина розповідає про Голодомор 1932–1933 років в Україні.

— Із 2002-го я займаюся складними темами й великими форматами, — розповідає режисер "ГПУ" телефоном. На зустріч не погоджується, бо пакує речі — лаштується їхати до Берліна. — 1991 року зняли шість частин фільму "Сон". Головний герой — канівський краєзнавець Іщенко, народжений 1933-го. Він доглядає свою маму, яка не підводиться з ліжка. Ще тоді я зіткнувся з темою Голодомору. На студії документального кіно за часів перебудови створили кілька фільмів про великий голод. Один із них — "Ой горе, це ж гості до мене" Павла Фаренюка — шедевр. Я тоді знімав щось інакше. Випустили стрічки "Дах", "Завтра свято", "На Берлін!". Минуле мене не цікавило.

Прем"єра "Живих" у Києві відбулася в листопаді торік. Ініціював зйомки фільму президент Віктор Ющенко. На перших хвилинах стрічки він говорить з екрана. Далі — історія британського журналіста Гаррета Джонса. Він приїздив в Україну 1933-го і першим розповів Заходу про Голодомор.

— Їздили у Вельс, там зустрічалися з його племінницею та її сином, — розповідає Сергієва дружина Вікторія. Вона продюсувала стрічку. — У старому будинку, який збиралася продавати, вона знайшла валізу зі щоденниками свого дядька. Там він занотовував усе, що побачив в Україні 1933-го. Його слова почули лише в наші дні. Європа знала про голод, але ніхто не хотів сваритися зі Сталіним. Вважали, що він усе ж кращий за Гітлера. Незабаром зрозуміли, що це одне й те саме. Але було запізно, бо почалася війна.

Картину знімали майже рік.

— Перед знімальною групою до сіл виїжджали "рісечери". Вони готували й шукали людей, робили фотосесії. Щось на кшталт кастингу. Знімали переважно бабусь, бо дідусів уже не лишилося. Головне було — правильно вести розмову, щоб людина лишалася в доброму настрої після нашого вторгнення.

До фільму ввійшли історії 28 людей, які зазнали Голодомору.

Знімали переважно бабусь, бо дідусів уже не лишилося

— Найбільше вразила баба Настя з села Помоклі Переяслав-Хмельницького району на Київщині, — розповідає Буковський. — Вона так і не вийшла заміж. У неї кози по хаті бігають, кури. Сусідська дівчина Юля сидить на ослоні та грає на гітарі. У гітари одна чи, може, дві струни. Дівчині 25 років, у неї хвороба Дауна. До стрічки не ввійшов епізод, де баба Настя боса сидить на печі, слухає прогноз погоди по радіо. Сцена називалася "Колгоспний рай".

Фільм уже показали в Римі, Стокгольмі, Торонто, Лос-Анджелесі та Нью-Йорку.

— В Америці сміялися і плакали в тих самих місцях, де плакали і сміялися в Києві. Тільки сміх був голоснішим, і шморгали частіше. На початку фільму, де люди розповідають про себе, є кілька смішних моментів. Ми знімали одну бабцю. Камеру поставили далеко. Вона дивувалася: як же ми її звідти побачимо. Після перегляду мого фільму дискусія в Колумбійському університеті точилася понад 1,5 години. І тривала б іще, бо питань було чимало. Та викладач відділення україністики Юрій Шевчук зупинив нас — час оренди зали збіг.

Сергій Буковський хоче зняти фільм про Чорнобиль.

— Зараз з Андрієм Загданським шукаємо гроші. Це дуже дорогий проект. Треба багато спецтехніки — крани, повітряні кулі, прилади нічного бачення. У кадрі будуть лише тварини, птахи, дерева, мурахи.

Зараз ви читаєте новину «На прем"єрі фільму про Голодомор сміялися і шморгали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути