вівторок, 29 жовтня 2013 05:15

На "Молодості" переміг 17-хвилинний студентський фільм

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.molodist.com
  Актори Йєо Ян Ян та Анжелі Баяні зіграли хлопчика Джале і покоївку Терезу у фільмі ”Іло Іло” сингапурського режисера Ентоні Чена. 26 жовтня його назвали найкращим фільмом на 43-му Київському кінофестивалі ”Молодість”. Гран-прі здобула британська короткометражка ”Людська маса”
Актори Йєо Ян Ян та Анжелі Баяні зіграли хлопчика Джале і покоївку Терезу у фільмі ”Іло Іло” сингапурського режисера Ентоні Чена. 26 жовтня його назвали найкращим фільмом на 43-му Київському кінофестивалі ”Молодість”. Гран-прі здобула британська короткометражка ”Людська маса”

Гран-прі 43-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" і $10 тис. здобув студентський короткометражний фільм "Людська маса". Режисер — 35-річний Ґабріель Ґоше народився у Франції, працює у Британії. Головний герой — 55-річний безробітний спізнюється в Центр працевлаштування на 3 хв. За це чиновниця збирається його оштрафувати. Переможців нагородили 26 жовтня у столичному кінотеатрі "Київська Русь".

—?"Маса людей" — це якісне кіно про вагомі речі, показані за такий короткий час, — каже минулорічний переможець "Молодості" грецький режисер Бабіс Макрідіс, 33 роки. Був у журі. — У більшості конкурсних фільмів головні теми — родина і суспільство. Режисери говорять про корупцію, страх, брак любові, зміну місця проживання, стилю життя і партнерів.

Найкращою стрічкою журі назвало повнометражну картину "Іло Іло" Ентоні Чена з Сингапуру. Він отримав $2,5 тис. Сценарій про філіппінську покоївку Терезу режисер написав за власними спогадами. Хлопчик із сингапурської родини Лім любить її не менше, ніж власну матір.

– Найважче було знайти дитину. Ми витратили на це 10 місяців і передивилися вісім тисяч дітей. Також складно було відтворити 1997 рік – одяг, місто, – розповідає 29-річний Ентоні Чен. Його картина потрапила від Сингапуру в номінацію "Найкращий закордонний фільм" кінопремії "Оскар". Кіномистецтва Чен навчається в Англії. – У Сингапурі ми робимо десяток фільмів на рік. І дев'ять із них зазвичай – комедії, трилери. Таку картину як "Іло Іло" у нас дуже рідко можна побачити.

У міжнародному конкурсі фестивалю змагалися 12 повнометражних картин, 16 студентських, 17 короткометражок. В українському конкурсі – 23 короткометражки.

– По-перше, кілька фільмів національного конкурсу не були гідні брати там участь. Попрошу комісію наступного разу ставитися до вибору ретельніше. По-друге, техніка працює так, наче це мікрофони часів Київської Русі, – каже зі сцени голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, 63 роки.

Він очолював журі національного конкурсу. Тут переміг 10-хвилинний фільм "Повернення" режисера 30-річного Олександра Ратія. Зняв рідний Алчевськ на Луганщині, який називає "конвеєром із переробки людей". Герой повертається до міста, де є два пологові будинки, два заводи і два кладовища.

– "Повернення" – документальний фільм, а вони цьогоріч були сильніші. Це і мій досвід, бо я теж із такого міста, – продовжує Тримбач. Народився у селі Жовтневе, нині – частина міста Олександрія на Кіровоградщині. – Коли приїжджаю туди в гості, то маю приблизно такі ж відчуття. Стрічка зроблена майстерно. Багато закадрового тексту, чого не люблю. Але тут він – абсолютно точний. У національному конкурсі цього року було більше добрих і світлих фільмів. Молодь починає розуміти, що всі втомилися від телевізійної чорноти. Третина авторів стануть режисерами, а десята частина – вже стали.

Генеральному директору "Молодості" 63-річному Андрієві Халпахчі жодного фільму подивитися на фестивалі не вдалося.

– Бачив тільки ті картини, що відбирав. У програмі були 10 номінантів на "Оскар", 20 – на європейські нагороди. Цьогоріч менше фільмів про літніх людей. Переможці – переважно молоді режисери, які переносять на екран свій досвід, а не вигаданий. Тому знімають про становлення молодої людини, – каже Андрій Халпахчі. – Але найголовніше для мене – це коли хтось бігом із сеансу на сеанс біжить і зупиняється, щоб подякувати за гарну програму.

На "Молодості" показали близько 300 фільмів із 82 країн світу. Фільми демонстрували в чотирьох столичних кінотеатрах. Фестиваль тривав із 19 до 27 жовтня.

1192 глядачі може вмістити велика зала кінотеатру "Київська Русь". У неділю, 27 жовтня, тут відбулася прем'єра відреставрованої україномовної версії комедії "За двома зайцями" 1961 року. Вільних місць на безкоштовному показі майже не було. Спочатку його планували провести на тиждень раніше, просто неба на майдані Незалежності. Через погану погоду сеанс перенесли в приміщення.

Зараз ви читаєте новину «На "Молодості" переміг 17-хвилинний студентський фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути