четвер, 04 червня 2009 18:59

Кшиштофа Зануссі дурили дівчата

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Кшиштоф Зануссі привіз до Києва свою стрічку ”Серце на долоні”, в якій головну роль зіграв Богдан Ступка
Кшиштоф Зануссі привіз до Києва свою стрічку ”Серце на долоні”, в якій головну роль зіграв Богдан Ступка

Журі очолював польський режисер 69-річний Кшиштоф Зануссі. Він написав 58 сценаріїв і зняв 87 фільмів. За стрічку "Контакт" має нагороду Каннського кінофестивалю. У столиці президент Віктор Ющенко вручив йому орден Ярослава Мудрого.

— Такі нагороди будуть хорошою оздобою моїх похорон, — сміється Зануссі. — Я одягнув її лише сьогодні. Наступного разу її нестимуть на подушці за моєю труною.

Бесідуємо в готелі "Рів"єра", в якому мешкають члени журі й гості фестивалю.

— Варто було розпочинати новий кінофестиваль? Адже в світі є їх кілька тисяч.

— Звісно! Венеційський фестиваль вже менш популярний, ніж Римський. Хтозна, можливо, і Київський за якийсь час теж стане престижним. Зібрати для нікому не відомого фестивалю таку програму — це успіх. Тож доводилося заплющувати очі на деякі незручності. Журі дивилося конкурсні фільми на плазмовому телевізорі. Це — катастрофа. Та найбільше жахнуло, що дівчатка з оргкомітету постійно брешуть. Попросив залишити в готелі копії кількох фільмів, які не зміг подивитися. Чекав до пізньої ночі, кілька разів спускався до стійки адміністратора — нічого. Вранці мені пояснили: "Ви мали такий стомлений вигляд, що я вирішила вас не турбувати".   

Каже, полякам теж інколи притаманна "совкова" поведінка. 

Ступка молодець, що затіяв цей кінофестиваль

— У моєму фільмі "Серце на долоні" один із героїв — касир у супермаркеті. Він дозволяє бабці, якій бракує грошей на покупки, пройти повз касу, не заплативши. Своїх грошей не докладає, отже краде у супермаркету. Робить це не вперше, хоч знає, що за ним стоїть камера спостереження. Зрештою, його викидають із роботи. Це дуже по-слов"янськи — не вміти вчитися на своїх помилках. Люблю анекдот про нових росіян, які полетіли в тайгу на полювання. Пілот вертольота просить їх не вбивати великого звіра, бо з ним не зможуть злетіти. Мисливці вполювали оленя, тицяють пілотові пачку грошей, і вертоліт злітає з оленем. Пролетіли сотню метрів і впали посеред тайги. Один з росіян вилізає зі снігу й питає товариша: "Де ми?" Той йому: "Десь неподалік того місця, де падали минулого разу".

У стрічці режисера "Серце на долоні" київський актор Богдан Ступка грає олігарха. Його герой між борделем і пляшкою потрапляє в лікарню з хворим серцем. Ступку за роль нагородили призом Римського кінофестивалю.

— З Богдашкою дуже легко працювати. Це третя картина, в якій його знімаю. В них уся родина талановита. Ступка розмовляв у фільмі польською. Кажу: може, тебе озвучить хтось інший? А він: думаєш, я польську вивчити не зможу? У кадрі говорить з акцентом, але то навіть добре, бо його герой — іноземець.

Зануссі викладає у Вищій державній школі кіно, телебачення і театру в Варшаві.

— Ступка теж викладає. Генії повинні ділитися талантом. Він молодець, що затіяв цей кінофестиваль. Я на багатьох був, але у вас сподобалося найбільше. Стільки інтерв"ю й автографів ще ніколи не давав.

Зараз ви читаєте новину «Кшиштофа Зануссі дурили дівчата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути