середа, 22 червня 2016 07:10

"Картини лежали в пакетах у траві. Ще трохи — і потрапили б під зливу"

Автор: REUTERS
  Відвідувач виставки ”Врятовані скарби Італії” у столичному Музеї Ханенків роздивляється картину італійця Андреа Мантенья ”Святе сімейство” ХV століття
Відвідувач виставки ”Врятовані скарби Італії” у столичному Музеї Ханенків роздивляється картину італійця Андреа Мантенья ”Святе сімейство” ХV століття

— Якщо поставити всіх охочих у шеренгу, вона протягнеться через усе наше місто, — каже студентка 24-річна Наталія Калабіна в черзі до столичного Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Дівчина приїхала з Олександрії на Кіровоградщині. Прийшла на відкриття виставки майстрів епохи Відродження "Врятовані скарби Італії". Черга до кас займає 200 м. Декілька разів починає накрапати дощ, але люди не розходяться.

— Хочеться побачити, які ж там в Італії скарби, — говорить Катерина Галич, 63 роки. Жінка в чорній шкірянці і джинсах стоїть у хвості черги. Позад неї тупцюють три школярки.

— Неймовірно! — розповідає про картину Андреа Мантеньї 64-річна Лариса Смик. — Колись давно на рекламному щиті я бачила одну з його робіт. Була така вражена, що попросила сина знайти мені її копію. Відтоді Мантенья став частиною дизайну нашого дому й одним із моїх улюблених художників.

Катерина Койдан, 28 років, роздивляється полотно Джованні Франческо Карото "Портрет хлопчика з дитячим малюнком". На руках у неї вовтузиться син 6-місячний Крістіан. Їх із чоловіком до музею пропустили через чорний хід.

— На картинах того часу дітей малювали як маленьких дорослих — поважні члени впливових заможних родин, запорука процвітання сімейства в майбутньому. Робота Карото — чи не єдине у XVI столітті зображення дитини, яка поводиться відповідно до свого віку, — говорить куратор виставки Олена Живкова, 58 років.

— Я хотіла б, щоб цієї експозиції не було. Її причиною стало пограбування музею Кастельвеккьо в італійській Вероні в листопаді 2015 року. 17 картин вирізали з підрамків. Кажуть, замовники були з Чечні. Шедеври транспортували через Україну до Молдови. Потім обхідними шляхами мали вивезти далі. Військова прокуратура України знайшла ці твори, коли одні злочинці лишили їх на острові Турунчук під Одесою, а інші ще не встигли забрати. Картини лежали в пакетах у траві. Ще трохи і вони потрапили б під зливу, і були би втрачені назавжди. Та обійшлося. Щоб віддячити, музей Кастельвеккьо дозволив показати картини українцям.

Оригінали Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Белліні в нашій країні досі не показували.

Виставку "Врятовані скарби Італії" подивився президент України Петро Порошенко разом із мером Верони Флавіо Тозі 13 червня. У музеї Ханенків того дня був офіційний вихідний.

— Президенту найбільше сподобалась картина Пізанелло "Мадонна з перепелицею", — продовжує Олена Живкова. — Це частина невеликого приватного вівтаря із зображенням Діви Марії, яка пригортає до себе Христа-немовля. Два янголи коронують її посеред квітучого саду. Він символізує чистоту Мадонни та є алюзією Раю. Зображення перепелиці втілює Спасіння, за християнською традицією.

Петро Олексійович знається на живописі. Це дуже приємно. Я більш як 30 років працюю в музеї, бачила тут різних можновладців. Коли розповідаєш щось, завжди відчуваєш зворотню енергію. В даному випадку я відчувала зацікавлення.

Флавіо Тозі вручив Петрові Порошенку звання почесного громадянина Верони й пообіцяв, що українці ходитимуть у музеї міста безкоштовно. У Вероні діють 22 музеї.

На час виставки "Врятовані скарби Італії" Музей Ханенків працюватиме до 20:00. Квиток коштує 70 грн, для студентів — 37 грн, школярів і пенсіонерів — 22 грн.

Виставка триватиме до 22 червня.

164 хвилини простояла в черзі на виставку "Врятовані скарби Італії" стилістка Євгенія Котенко, 25 років. Оригінали полотен доби Відродження демонструють у столичному Музеї Ха­ненків.

Зараз ви читаєте новину «"Картини лежали в пакетах у траві. Ще трохи — і потрапили б під зливу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути