пʼятниця, 25 березня 2016 07:40

Художник Анатолій Криволап заснував премію

Художник Анатолій Криволап заснував премію

130 тис. грн становитиме призовий фонд премії Анатолія Криволапа. Нею відзначатимуть студентів художніх вузів у трьох номінаціях — живопис, графіка й пластичне мистецтво.

— Ідея підтримати молоді таланти визрівала в мене кілька років, — розповідає 69-річний Анатолій Криволап. — Премія може бути стимулом для якісного навчання. Студент на ці гроші може поїхати в європейські музеї і подивитися старовинні й сучасні картини. Такий досвід допоможе швидше знайти своє місце в мистецтві. Найкращих студентів відправляли на навчання до Франції або Італії в усі часи в усіх художніх академіях. Окрім Радянського Союзу та незалежної України.

Навчаючись в інституті, я кілька разів на місяць їздив до Москви в Пушкінський музей. Найближче мені тоді був імпресіонізм. З часом змінювалися смаки, улюблені автори й напрямки.

Картини Анатолія Криволапа двічі били рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародних аукціонах. 2013 року в Лондоні полотно "Кінь. Вечір" купили за $186,9 тис.

— Кошти на премію я виділив особисто. Планую до її фінансування також залучити колекціонерів, — додає Анатолій Дмитрович. — Вони найбільше зацікавлені, щоб українські художники були талановиті й реалізовані. І не тільки в Україні. Сподіваюся, що згодом сума винагороди збільшиться.

Заявки на премію прийматимуть із квітня. Імена лауреатів оголосять наприкінці року.

Із 19 березня по 15 травня побачити 60 робіт Анатолія Криволапа можна в Музеї історії Києва.

Зараз ви читаєте новину «Художник Анатолій Криволап заснував премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути