вівторок, 06 грудня 2016 00:30

Фільм про Лобановського переміг на фестивалі спортивного кіно

— Треба показати цей фільм теперішньому складу київського "Динамо". Може задумаються, де вони грають! — вигукує глядач після прем'єри документальної стрічки "Лобановський назавжди".

Із 1 грудня картину крутять в українських кінотеатрах. Зняв її російський режисер 37-річний Антон Азаров. До неї ввійшли архівні відео та інтерв'ю тренера.

— Лобановський міг сказати Щербицькому (керівник України у 1972–1989 роках. — ГПУ): "Володимире Васильовичу, коли ви ведете політбюро, я вам підказую?" — згадує з екрану колишній тренер київського "Динамо" Йожеф Сабо.

Про Лобановського розповідають також перший президент України Леонід Кравчук, володарі "Золотого м'яча" українці Олег Блохін, Андрій Шевченко, француз Мішель Платіні, італійський тренер Карло Анчелотті.

1975 року київське "Динамо", яке очолював Валерій Лобановський, стало першим радянським клубом, який переміг у європейському Кубку кубків і Суперкубку. Тренер має рекордну кількість золотих нагород Чемпіонату СРСР та України. Троє його учнів визнавали найкращими футболістами Європи.

— Лобановський ніколи не перекладав відповідальність на чужі плечі, — розповідає продюсер і сценарист картини Сергій Полховський, 68 років. — Підлітком я прогулював школу й біг на стадіон імені Хрущова, щоб подивитися матчі футбольної команди мого життя — столичного "Динамо". Там грав Валерій Васильович Лобановський. Ми кричали "Лобан! Балерина! Рижий!" А потім він став дуже успішним тренером, легендарним. Коли я працював ведучим спортивної програми на "1+1", хотів зробити з ним інтерв'ю. Не вдалося. Не вдалося, й коли я почав працювати прес-аташе "Динамо Київ". Тоді вже організовував розмови для інших. А потім раптово Валерія Васильовича не стало. Цей фільм — спроба отримати відповіді на запитання, які я не встиг йому поставити.

Наприкінці листопада стрічка "Лобановський назавжди" перемогла на Міжнародному фестивалі спортивного кіно в італійському Мілані.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Лобановського переміг на фестивалі спортивного кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути