вівторок, 23 листопада 2010 01:30

Джамаль Бадван малює 20-метрову картину

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Палестинський художник Джамаль Бадван на складі столичної оптової бази малює картину ”В безлічі — один”
Палестинський художник Джамаль Бадван на складі столичної оптової бази малює картину ”В безлічі — один”

Картину палестинського художника 52-річного Джамаля Бодвана "В безлічі — один" збираються занести до Книги рекордів України. Розмір полотна — 15 на 20 м. Для її демонстрації знадобиться приміщення заввишки як 5-поверховий і завширшки як 7-поверховий будинок.

— Чотири роки тому син запитав: "Ти — мусульманин, мама — українка, а хто є тоді я?", — розповідає художник. Він говорить російською з арабським акцентом. Інколи довго підбирає потрібне слово. — На полотні хочу показати, що всі релігії зводяться до однієї істини. Хочу, щоб про мою картину заговорили у всьому світі.

Малює на складі столичної оптової бази на вул. Марка Вовчка. Приміщення орендує безкоштовно, бо протікає дах. У кімнаті на столі стоїть неповна банка кави, шматок пирога. З музичного програвача лунає російський шансон.  Джамаль поправляє картуз, запалює цигарку.

Картину малює на дев'яти рулонах полотна.

— Усі художники великі картини малюють фрагментами. Я цього робити не хотів. Вирішив придумати власну техніку. Над цим ламав голову чотири роки. Зрештою сконструював власний пристрій, що дозволяє перекручувати 25-метрові рулони. Полотна натягую на підлозі за допомогою зажимів. Малюю картину на ліжку, яке рухається на тросах.

Розповідає, що на полотно витратить більше $40 тис.

— Знадобиться не менше 750 кілограмів фарби. Іноземні бізнесмени пропонували допомогу. Казали: "Ми покриємо всі витрати, але християнських церков тут не малюй, намалюй лише мечеті". Порадив їм такі картини шукати на Андріївському узвозі.

Точність роботи Джамаль перевіряє на даху складу.

— Прошу друзів, щоб допомогли винести туди рулони. Розкладаю і фотографую, — на комп'ютері показує фотографії. Чорним кольором виділено помилки. Постать святого занадто нахилена вліво, руки відрізняються за розміром.

Картину планує завершити навесні.

— Виставлю її на аеродромі АНТК Антонова чи кіностудії Довженка. Але керівництво просить величезні суми за оренду приміщення.

Джамаль приїхав до України 20 років тому. В Палестині закінчив на відмінно школу. Хотів учитися далі, та в країні не було університетів. Навчався в Болгарії, Америці, потім приїхав до України. Тут одружився, виховує 14-річного сина Олександра. Художню кар'єру розпочав 9-річним. Малював карикатури до місцевих газет. Його картини показували в Болгарії, Росії, Туреччині, Ірані, Греції, Америці та Франції. В Україні мав п'ять виставок.

Зараз ви читаєте новину «Джамаль Бадван малює 20-метрову картину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути