Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2012 06:00

Перед малюванням Іван Марчук копав картоплю

27 січня в столичній галереї "Мистецька збірка" відкрили виставку 75-річного Івана Марчука. Уперше за 30 років показали ранні роботи художника.

— Як вас багато! Не можу всіх поцілувати! — з'являється у дверях Іван Марчук. У галереї виставили 50 полотен художника. Найстаріше написане 46 років тому.

— Ці картини виставляли тільки раз, 1979-го в Москві, — говорить Марчук. — Туди зігнали всіх незгодних художників. Виставили у похмурому приміщенні, де "кагебісти" готували каву. Тут зібрав роботи, написані після 11 років художнього інституту. Там мене ламали. Період навчання довелося викреслити із життя. Ці картини переважно створив у селі. Їхав туди, копав картоплю. Робив це швидко — поки сестра один кошик, я вже чотири накопав. Потім повертаюся додому, а мені такі світи, такі музи являються.

На ранніх картинах Івана Марчука переважають чорні, білі й коричневі відтінки.

— Кольорів так мало, бо вони там не потрібні. Якби малював яскравими барвами, уся філософія полотен пропала б. Навіть технічно не повторю, бо немає більше таких фарб у світі. Сучасні такого мазка вже не дають. Мене часто копіюють і продають на Андріївському узвозі. Але роблять це погано. Сам себе не можу скопіювати, бо складно. Як диригент махнув рукою і полилася музика, так і я — махнув пензлем, а він сліди лишає. Не визнаю ніяких традицій. Бо традиція — то корова на припоні, яка тільки може крутиться навколо. Вона тримає в полоні.

Міністр культури Михайло Кулиняк, 42 роки, дарує художнику букет із 15 рожевих троянд. Обіцяє допомогти з новою майстернею. Іван Марчук працює на п'ятому поверсі будинку по вулиці Пушкінській у центрі Києва. Скаржиться, що важко по сходах носити картини.

— 2004-го Віктор Ющенко заклав першу цеглину на Андріївському узвозі під музей Івана Марчука, — каже директор комунального підприємства "Житлоінвестпроект" 68-річний Іван Макаревський. — Музею досі нема та й не могло виникнути. Це була гра на публіку. Тоді я Івану сказав: "Музею не буде". Дивлюся сьогодні на Кулиняка й думаю: "Ну, що ти кажеш? Нічого ти не зробиш". Коли телефоную Івану, завжди каже: "У майстерні" або "Йду з майстерні". Він нічого іншого більше не знає. Працює з восьмої ранку до восьмої вечора без перерви.

Зараз ви читаєте новину «Перед малюванням Іван Марчук копав картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути