пʼятниця, 10 червня 2011 05:15

На презентації книжки дарували рибні консерви

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Книжка Антона Санченка ”Нариси бурси” вийшла у київському видавництві ”Темпора”. Коштує 76 гривень
Книжка Антона Санченка ”Нариси бурси” вийшла у київському видавництві ”Темпора”. Коштує 76 гривень

7 червня у столичній книгарні "Є" письменник 44-річний Антон Санченко презентував книжку "Нариси бурси". Першу освіту автор здобув у Херсонському морехідному училищі, яке називають Тюлькою.

— У моряків є традиція: хто обійшов мис Горн, може носити сережку в лівому вусі, — каже письменник. — В усіх портових шинках йому мають наливати одну випивку безкоштовно. Бачу в залі однокурсника В'ячеслава Волинька. Знаю, що він точно мис Горн обходив. Колись я запитав у нього, чого сережку не носить. Він відповів: "Ми шість місяців ловили рибу в протоці Дрейка. За цей час той мис 27 разів обійшли. У мене не вистачило б вух на стільки сережок".

Антон Санченко 13 років плавав радистом на риболовецьких суднах.

— Автор — справжній моряк. Тому у книжці все дуже схоже на правду. Але то все брехня, — сміється однокурсник автора Дмитро Лисюк.

Чимало новел про те, як херсонки упадали за бурсаками. В оповіданні "Пружина" начальник стройового відділу морехідного училища ловить у місті курсантів, одягнутих не за формою. Курсанта Гоголя рятує дівчина-водій тролейбуса. Різко зачиняє двері. Розлючений начальник лишається всередині, а хлопець тікає.

Санченка запитують, чи справді студенти морехідки розмовляють українською.

— В училищі говорили всякою мовою. Із морським сленгом усе просто, це перекручені голландські слова. Додати до них українські закінчення було не складно. З цією книжкою мене запросили до Бердянська на конференцію "Мариністика (твори на морську тематику. — "ГПУ") в художній літературі". Разом із письменником Максимом Кідруком ми були піддослідними. Відчув себе бичком на конференції іхтіологів.

Видання також містить два словники — для матросів і поетів. Матросам автор пояснює, хто такі Котляревський і Гоголь. Поетам пише, що кораблі і судна — різні речі. Кораблем називають військовий озброєний плавзасіб.

— Я не зазиратиму до "Словника для поетів", бо давно маніячу за морем і кораблями, — каже письменниця 31-річна Марина Соколян. — Моє дитинство пройшло серед курсантів. Мама викладала у військовому училищі. Іспит на азбуку Морзе я здала на четвірку. А в 11 років зуміла з'їсти "курсантський бутерброд". Це два здорових шматки чорного хліба. Між ними — вміст цілої банки консервів. Ця книжка нагадала мені минуле.

На презентації присутнім дарують рибні консерви. На етикетці надрукували обкладинку видання.

Зараз ви читаєте новину «На презентації книжки дарували рибні консерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути