Ексклюзиви
понеділок, 01 лютого 2010 18:20

Помер письменник Джером Девід Селінджер

 

28 січня на 92-му році життя помер автор роману "Над прірвою в житі", американський письменник Джером Девід Селінджер.

— Це не був інфаркт чи інсульт, — пояснює його син 52-річний Мет. — Тато помер природною смертю у власному будинку в Корніші, де жив один понад 58 років.

Із дружиною та двома дітьми Селінджер не спілкувався. Він рідко виходив із дому, а їжу замовляв через службу доставки. Таке життя обрав для себе одразу після виходу книги "Над прірвою в житі" 1951 року.

— Він не зміг пережити раптову популярність, — пояснює Мет. — Якось в одній із газет тато прочитав про хлопчика, який повісився після прочитання його книги. Через тиждень таке ж самогубство сталося в сусідньому штаті. Його книжку заборонили публікувати в кількох країнах, вилучали з книгарень. Аби не збожеволіти, батько купив маленький будинок, зібрав речі й переїхав туди. Більше ми його не бачили. Лише зрідка дивилися шпигунські репортажі місцевих телеканалів, які крізь шпарку в паркані намагалися розгледіти, чим він займається.

У 1950-ті Селінджер опублікував п"ять повістей і видав збірку оповідань "Дев"ять історій". А 1965-го перестав писати. Він почав вести аскетичне життя, називаючи себе американським Львом Толстим, що відмовився від благ цивілізації.

Єдиний роман Селінджера "Над прірвою в житі" занесений до Книги рекордів Гіннеса. Цей твір рекомендований до вивчення в школах 70 країн світу й перекладений 32 мовами.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник Джером Девід Селінджер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути