четвер, 17 січня 2013 15:31

Сир панір укріплює нервову систему, а асафетіда покращує травлення
6

Фото: Фото: Катерина Гончарова

"Аюрведа — система ведичної медицини, яка сягає у глибину віків. Невід'ємною її частиною є збалансоване, а тому здорове харчування", - розповідає 35-річна Ольга Шелудякова, фахівець столичного "Аюрведа Кафе", що по вулиці Дмитрівській, 39.

"За древньою системою аюрведа, споживати їжу варто у спокійній, розслабленій атмосфері, ретельно пережовуючи харчі. Тоді поживні речовини із продуктів засвояться якнайкраще."

Аюрведа "забороняє" споживати м'ясо і рибу. У закладі "Аюрведа Кафе" готують вегетаріанські страви. Ольга радить споживати їх лише свіжими.

"Страва має "жити" не більше 4 годин, інакше не принесе користі. Всупереч загальноприйнятій думці про те, що м'ясо і рибу нічим не можна замінити, аюрведа успішно знаходить "аналоги" м'ясного у рослинних продуктах. До того ж, засвоюються останні значно легше, не перевантажують травлення."

Не варто їсти харчі холодними. Інакше організм витрачатиме додаткову енергію, щоб їх зігріти. Тоді на перетравлювання сил лишиться значно менше.

"У нас часто замовляють лассі - поживний йогуртово-фруктовий напій. Але взимку його не готуємо, бо за своєю природою він — охолоджуючий. Замість нього підійде теплий імбирний чай. Взимку краще пити і їсти зігріваюче, бо під час холодів Агні, внутрішній вогонь травлення, посилює свою дію. Готуємо страви лише із сезонних продуктів. Взимку це — боби, кукуруза, гарбуз, мед."

Найкорисніший взимку салат - із моркви, селери та болгарського перцю. Аюрведисти заправляють його кукурудзяною олією.

Одна з найпопулярніших страв "Аюрведи Кафе" - сабджі. Це овочеве рагу із сиром панір.

"Овочі для сабджі можуть бути дуже різні: брокколі і баклажани, брюсельська капуста і морква, перець і картопля. Але обов'язково треба знайти сир панір. Він — на сто відсотків вегетаріанський, на відміну від твердих сирів, які виготовляють із використанням ферментів тваринного походження. За аюрведою, панір надає силу м'язам і укріплює нервову систему. Готовий сир прекрасно тримає форму навіть при термічній обробці."

Із спецій у сабджі кладуть гвоздику, кардамон, зерна гірчиці.

"Також часто додаємо асафетіду - спецію із кори дерева ферула. Окремо її продають зазвичай у суміші з борошном, щоб приглушити різкий аромат. Ця спеція вбиває хвороботворні мікроби під час застуди, покращує травлення."

Смажити продукти Ольга радить на маслі гхі.

"Це масло — унікальний еліксир життя. Воно — найкорисніше, бо дає організмові життєдайне енергію. Ми виготовляємо гхі самостійно. Кип'ятимо вершкове масло, після чого видаляємо верхній та нижній шар — сухі залишки молока.

Гхі не горить при смаженні. Це — найбільша його перевага, бо рослинна олія і вершкове масло, на відміну від гхі, при горінні стають канцерогенними.

"На десерт часто замовляють солодощі - торт наполеон. Зовні він виглядає як звичайний, але під час його приготування у продукти не додаємо лимонної кислоти та соди, уникаємо будь-яких фарбників. Також один із найкорисніших десертів - кульки із медом, кунжутом горіхами кеш'ю, мигдалем. Кунжут відомий своїми антиоксидантними властивостями. Кеш'ю багатий на білки та вуглеводи, залізо. А мигдаль - один із найкорисніших горіхів, бо має у своєму складі вітаміни групи В а також - мононенасичені жири, які сприяють виведенню холестерину."

 

Зараз ви читаєте новину «Сир панір укріплює нервову систему, а асафетіда покращує травлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути