понеділок, 17 червня 2013 00:45

"Завдяки меру демонтували пам'ятник Леніну"

Автор: фото: Інна Іщук
  Любов Майборода: ”Влада доводить, що вибори нічого не вирішують, вирішуємо ”ми”
Любов Майборода: ”Влада доводить, що вибори нічого не вирішують, вирішуємо ”ми”

— Позитивом української виборчої системи є те, що мерів обирають. Але вихованцям комуністичної номенклатури це не потрібно. Навіть при Ющенку 30 відсотків голів місцевих рад не добули свого терміну, — каже 55-річна Любов Майборода, депутат Черкаської облради. Після того як депутати Черкаської міської ради відправили у відставку мера Сергія Одарича, вона створила комітет захисту місцевого самоврядування.

— Діяльність комітету — інформаційно-просвітницька. Наша мета — не захищати Одарича. Маємо довести, що треба жити за правилами, бо так жити спокійніше. Ходжу майже на всі засідання нового виконкому, через сто днів проаналізую роботу цих "гекачепістів".

У травні зняли Одарича в Черкасах, у червні Тірона у Кам'янці. Чому зараз?

— Наш губернатор не сприймав незалежності Сергія Одарича. Саме завдяки Одаричу демонтували пам'ятник Леніну, площу перейменували в Соборну, вулицю Енгельса — на Чорновола. Такі дії не сприймалися Партією регіонів. Після того, як на Черкащині на виборах до Верховної Ради пройшли два опозиційні кандидати — Булатецький і Даценко, а 80 відсотків черкащан проголосували за опозицію, Сергій Тулуб зрозумів, що з таким мером перемогу Януковичу 2015 року він не забезпечить. Тому почав шукати шляхи, щоб нейтралізувати Одарича. І тут йому підставив плече голова обласної організації ВО "Батьківщина" Анатолій Бондаренко. Разом з губернатором "бютівці" вчинили заколот, зняли законно обраного мера і обрали секретарем ради комуніста.

Чим загрожує мер, щоб його так остерігатися?

— Мери дійсно не такі впливові, і це показали вибори по 194-му округу. Попри те, що Одарич підтримував Жуковську, він нічого не міг зробити. Рішення про виділення землі, бюджет приймає рада і який би не був впливовий мер, у нього лише один голос. Тут питання не стільки в міських головах, а в тому, як залякати народ, знищити будь-яке бажання до змін. Знімаючи законно обраних мерів, влада доводить, що люди нічого не варті, вибори нічого не вирішують, вирішуємо "ми".

Чому люди не виходять захищати свій вибір?

— Влада їх не слухає. Наприклад, у другій черкаській дитячій поліклініці батьки зібрали 3500 підписів на те, щоб провести ремонт будівлі. Реакція міської і обласної влади — нуль. Люди стануть на захист мерів, коли вони доведуть свою повагу до громади.

5 мерів в області не є членами Партії регіонів: 51-річний Олександр Тищенко з Монастирища балотувався від Демократичної партії, Олександр Саєнко, 53 роки, зі Звенигородки — Партія захисників Вітчизни, тальнівський Олександр Біленко, 61 рік, — Громадянська позиція, 45-річний Віталій Войцехівський із Золотоноші — партія "Союз. Чорнобиль. Україна". У Шполі Віктора Заскалету, 56 років, обрали від Єдиного Центру.

Зараз ви читаєте новину «"Завдяки меру демонтували пам'ятник Леніну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути