Ексклюзиви
понеділок, 05 вересня 2011 06:00

За п'ять років Черкаси відмовляться від газу

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Котел на біопаливі французької фірми ”Альтергіс” установили на День Незалежності у черкаському мікрорайоні Соснівка. Упродовж опалювального сезону він працюватиме цілодобово
Котел на біопаливі французької фірми ”Альтергіс” установили на День Незалежності у черкаському мікрорайоні Соснівка. Упродовж опалювального сезону він працюватиме цілодобово

У черкаському мікрорайоні Соснівка встановили екологічно чистий котел, що працюватиме на деревній стружці. Він опалюватиме обласну лікарню, онкодиспансер та кілька будинків.

Котел установили за три місяці. За цей час працівники навчилися його обслуговувати і керувати технікою. На урочисте відкриття котельні на вул. Менделєєва, 6 з'їжджаються більш як сотня гостей. Їм демонструють увесь технологічний процес.

— У бункер, з якого йтиме стружка до котла, влазить 300 кубічних метрів, — пояснює 53-річний Микола Кушнір, головний інженер "Черкаситеплокомуненерго". — Запас бункера — на три доби. Тобто в день треба максимум 70 кубометрів стружки.

До бункера під'їжджає КамАЗ і висипає стружку. Звідти вона транспортером потрапляє у котел розміром з невеликий двоповерховий будинок. Натисканням на кнопку там запалюють стружку. За кілька хвилин стрілки термометрів показують температуру води — 70°.

— При виході з топки дим потрапляє у камеру з каталізаторами, — пояснює Олів'є Пірюж, представник фірми-виробника котла. — Каталізатори очищають дим від різних парникових газів. Це дуже екологічно. Дивіться на трубу. Ви бачите дим чи відчуваєте запах? Немає.

У котельні чисто, шуму від роботи котла та насосів майже не чути.

— Цей котел разом з установкою обійшовся нам у 9 мільйонів 100 тисяч гривень. Кошти позичили в ЄБРР (Європейський банк реконструкції і розвитку. — "ГПУ") на 15 років. За попередніми підрахунками, через три з половиною роки ці гроші окупляться, бо стружка в рази дешевша, ніж газ, — пояснює мер Сергій Одарич, 44 роки.

Частину стружки теплоенергетики купуватимуть на деревообробних підприємствах. "Куб" коштує 300 грн. Решту робитимуть самі.

— У нас є одна дереводробильна установка, — каже 46-річний Микола Джулай, заступник директора "Черкаситеплокомуненерго". — Придбаємо ще дві. Плануємо, що такі дробилки працюватимуть у бригадах по обрізці дерев. Прямо на місці комунальники перебиватимуть гілля на стружку й відправлятимуть до котельні.

За три-п'ять років у місті планують відмовитися від використання природного газу для вироблення тепла. Для цього деякі райони переведуть на альтернативні енергоносії.

— Це віддалені райони, які не мають можливості отримувати тепло з єдиної теплоцентралі — Соснівка, Дахнівка і район Луначарки. В основній частині міста, де відбувається подача через теплоцентраль, ми можемо виробляти достатню кількість тепла з вугілля, — говорить Одарич.

Також місто намагається зменшити споживання тепла.

— Ми це робимо у школах — ставимо вікна, індивідуальні теплові пункти, автоматичні регулятори. По кредиту ЄБРР плануємо те саме робити в житлових будинках. Ставимо додаткові підкачуючі станції. Тоді можна буде більшу кількість тепла транспортувати при кращій якості.

Зараз ви читаєте новину «За п'ять років Черкаси відмовляться від газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути