четвер, 15 жовтня 2009 18:15

Володимир Вотінов віддав за довоєнний радіоприймач 150 доларів

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанин Володимир Вотінов показує колекцію радіотехніки та радіолітератури у себе вдома. Кілька років тому у  технологічному університеті він мав музейну кімнату. В Інтернеті один радіолюбитель написав про це: ”Ура! Наші перші за росіян створили музей
Черкащанин Володимир Вотінов показує колекцію радіотехніки та радіолітератури у себе вдома. Кілька років тому у технологічному університеті він мав музейну кімнату. В Інтернеті один радіолюбитель написав про це: ”Ура! Наші перші за росіян створили музей

74-річний Володимир Вотінов із Черкас має найбільшу в області колекцію радіотехніки та спеціальної літератури — понад 2 тис. експонатів.

— Першою була ризька радіола "Даугава" 1950-х, — розповідає Володимир Григорович.  Знайомий віддав, бо я відремонтував йому телевізор. Післявоєнні радіостанції "Урожай" для сільського господарства подарували з Миколаївської області. 1995-го за німецький довоєнний приймач "Сіменс-15" віддав 150 доларів. Це найбільша сума, яку витратив на рідіотехніку. Один прибалт прислав рештки французького приймача. Навіть важко сказати, яких років, десь до 1930-х. Є в колекції українські радіоприймачі: "Рекорд",  "Балтика", "Дніпро", "Промінь-М". Останній випустили до 300-річчя возз"єднання України з Росією.

Колекціонер показує військові приймачі, які зберігає вдома:

— Один важить 205 кілограмів. Використовувався у радянській армії для магістральних ліній зв"язку. Такі були в ДОСААФ для радіолюбителів. Зараз уся ця апаратура здається на металобрухт. У мене є одна радіостанція нова, нею не користувалися. Акумулятори упаковані в папір. Поламану техніку відновлюю сам. Важко знайти тканини, які є на приймачах. Купляю на базарі старі плаття. Одного може вистачити на чотири приймачі. Деякі тканини знаходжу в секонд-хендах.

В одній із кімнат на полицях — радіотехнічна література:

Маю інструкцію до партизанської радіостанції "Сєвєр"

— Мало хто знає, що з 1931-го по 1941 рік виходив журнал "Радіо" українською мовою. Маю інструкцію до партизанської радіостанції "Сєвєр". Вона була настільки секретною, що німці розробили спеціальну операцію, щоби затримати радиста з апаратурою.

Володимир Вотінов показує довідники радіолюбителя 1931 року, зв"язкового 1942-го, для танкових і військових радіостанцій 1943-го.

— Розумний продав би все це за хороші гроші, — жартує. — У Києві є в одного чоловіка приватний музей закордонної побутової техніки. А в мене — військова, побутова, спортивна, та ще й література.

Посвідчення радіомайстра отримав у 16 років

1965 року Володимир Вотінов захопився одним із видів радіоспорту "Полювання на лисиць".

Популярним він став у Данії та Англії після Другої світової. Учасники шукають низькочастотні передавачі, заховані в лісі, горах чи населених пунктах.

Два роки поспіль, 1998-го і 1999-го, Вотінов ставав чемпіоном Європи зі спортивної радіопеленгації. Отримав звання майстра спорту міжнародного класу. 2005-го знову переміг у чемпіонаті Європи. У Черкасах зібрав команду, став її тренером.

— Цікавитися радіо почав іще в школі. Ходив на станцію юних техніків, потім в обласний радіоклуб, на курси радіотелеграфістів, — згадує Володимир Григорович. — У 15 років мав посвідчення, міг виходити в ефір і спостерігати за роботою інших радіолюбителів. Через рік отримав посвідчення радіомайстра.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Вотінов віддав за довоєнний радіоприймач 150 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути