Головний санітарний лікар Черкас 53-річний Василь Загородній купує продукти на базарі. Кавуни, м'ясо та овочі вибирає сам, все інше — дружина.
26 липня о десятій ранку їдемо скуповуватися разом. Василь Володимирович одягнений у білу теніску та світлі брюки, тримає шкіряну барсетку. На чорному "шевроле" прямуємо на ринок по вул. Сєдова.
— Минулого тижня вперше купив кавуна цього літа. Зазвичай не беру ранніх, чекаю пару тижнів, коли їх продають масово. Тоді впевнений, що ягода без нітратів і сульфатів, — поправляє окуляри.
Кутова сітка з баштанними стоїть біля дороги на початку вулиці, поряд кіоск із шаурмою. Біля вагів продавщиця років 35 розрізає ножем навпіл кавуни, половинки обгортає плівкою.
— Беріть кавуни, хароші, ще ніхто не жалувався, — витирає руки брудним рожевим рушником. — Якщо хазяїнові діти вже другий тиждень їдять, то й своїм не боюся давати, — говорить.
Василь Загородній запитує, чи має документи з лабораторії та санітарну книжку.
— Працюю в онкологічному диспансері, книжка дома. А документи на кавуни робляться, завтра мають бути, — відповідає жінка.
— Купую їх тільки після того, як побачу, що документи й санітарна книжка в порядку. Також звертаю увагу на продавця, щоб не був хворим чи із брудними руками, — кладе гаманець до кишені Загородній.
На ринку ще в п'яти ятках пропонують кавуни. Документів торговці не мають. На прохання показати папери реагують агресивно. Продавець з найбільшої ятки з кавунами тікає. Лише одна продавщиця показує висновки лабораторії на баштанні з Херсона, але санітарної книжки при собі не має.
Напроти торгують огірками й помідорами.
— Ранніх огірків та помідорів не купую, — роздивляється овочі лікар.— Привожу зі Шполи від матері.
Їдемо на центральний ринок. Заходимо до м'ясного павільйону.
— Свіже м'ясо купую тільки на базарі, бо в супермаркеті може бути переморожене. Колись батьки тримали свиней, кликали нас на свіжину. То я ще тоді навчився відрізняти якісне м'ясо. Не беру, якщо має незвичний блиск або коли від шматка м'яса в руці залишається рідина. Таке, як кинути на сковорідку, зменшується вдвічі. Це значить, що свиня вирощена на штучних кормах. Корисно їсти м'ясо із кров'ю, тільки воно швидко псується, — говорить Василь Загородній.
Поряд рибний відділ. Запах у приміщенні їдкий. Продавці припрошують один перед одним, аби купували товар.
— Рибу ловлю сам, але буває купую на ринку. Чи свіжа, перевіряю по зябрах: якщо червоні — то свіжа, як світліють, то процес псування почався. Риба ж гниє з голови — цим і керуюся, — каже чоловік.
В овочевому відділі частина місць із фруктами та овочами пустує. Головного санітарного лікаря одразу впізнають. Продавці показують документи та санітарні книжки.
Василь Володимирович вибирає кавуна.
— Якщо він зрілий, то дзвенить, а якщо в'ялий, то звуку не чути. Зазвичай купую великі, вони у нас довго не залежуються — діти помагають з'їдати, — сміється. — Ось цього беру, гарний, ніде не придушений. Важте.
Кавун заважує на 11 кг. Продавець пропонує взяти ще й пакет. Лікар платить 45 грн. Більше нічого не купує.
"Майонезом можна сильно отруїтися"
Василь Загородній любить куховарити. Дружині не дозволяє маринувати шашлик.
— Шашлик замочую. лише в оцті або поливаю сухим білим вином. Завжди беру ошийок, там жирок є — то смачніше виходить, бо пісне м'ясо надто жорстке. Діти теж за моїм рецептом готують.
До м'яса нарізає кільцями п'ять-шість цибулин, у каструлі викладає шарами.
— Перший шар цибулі, потім — м'ясо, кидаю лаврове листя, солю та перчу за смаком. Так далі чередую, а тоді збризкую оцтом чи сухим білим вином. Залишаю на добу в холодильнику чи погребі. Маринувати м'ясо з майонезом небезпечно. Можна сильно отруїтися, — розповідає Загородній.
Коментарі