Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2013 05:15

"В супермаркеті м'ясо може бути переморожене"

Автор: фото: Анна ПОЛІЩУК
  Головний лікар Черкаської санстанції Василь Загородній на Центральному ринку в Черкасах перевіряє документи у продавчині фруктів. На ринку зазвичай купує м’ясо, овочі та кавуни
Головний лікар Черкаської санстанції Василь Загородній на Центральному ринку в Черкасах перевіряє документи у продавчині фруктів. На ринку зазвичай купує м’ясо, овочі та кавуни

Головний санітарний лікар Черкас 53-річний Василь Загородній купує продукти на базарі. Кавуни, м'ясо та овочі вибирає сам, все інше — дружина.

26 липня о десятій ранку їдемо скуповуватися разом. Василь Володимирович одягнений у білу теніску та світлі брюки, тримає шкіряну барсетку. На чорному "шевроле" прямуємо на ринок по вул. Сєдова.

— Минулого тижня вперше купив кавуна цього літа. Зазвичай не беру ранніх, чекаю пару тижнів, коли їх продають масово. Тоді впевнений, що ягода без нітратів і сульфатів, — поправляє окуляри.

Кутова сітка з баштанними стоїть біля дороги на початку вулиці, поряд кіоск із шаурмою. Біля вагів продавщиця років 35 розрізає ножем навпіл кавуни, половинки обгортає плівкою.

— Беріть кавуни, хароші, ще ніхто не жалувався, — витирає руки брудним рожевим рушником. — Якщо хазяїнові діти вже другий тиждень їдять, то й своїм не боюся давати, — говорить.

Василь Загородній запитує, чи має документи з лабораторії та санітарну книжку.

— Працюю в онкологічному диспансері, книжка дома. А документи на кавуни робляться, завтра мають бути, — відповідає жінка.

— Купую їх тільки після того, як побачу, що документи й санітарна книжка в порядку. Також звертаю увагу на продавця, щоб не був хворим чи із брудними руками, — кладе гаманець до кишені Загородній.

На ринку ще в п'яти ятках пропонують кавуни. Документів торговці не мають. На прохання показати папери реагують агресивно. Продавець з найбільшої ятки з кавунами тікає. Лише одна продавщиця показує висновки лабораторії на баштанні з Херсона, але санітарної книжки при собі не має.

Напроти торгують огірками й помідорами.

— Ранніх огірків та помідорів не купую, — роздивляється овочі лікар.— Привожу зі Шполи від матері.

Їдемо на центральний ринок. Заходимо до м'ясного павільйону.

— Свіже м'ясо купую тільки на базарі, бо в супермаркеті може бути переморожене. Колись батьки тримали свиней, кликали нас на свіжину. То я ще тоді навчився відрізняти якісне м'ясо. Не беру, якщо має незвичний блиск або коли від шматка м'яса в руці залишається рідина. Таке, як кинути на сковорідку, зменшується вдвічі. Це значить, що свиня вирощена на штучних кормах. Корисно їсти м'ясо із кров'ю, тільки воно швидко псується, — говорить Василь Загородній.

Поряд рибний відділ. Запах у приміщенні їдкий. Продавці припрошують один перед одним, аби купували товар.

— Рибу ловлю сам, але буває купую на ринку. Чи свіжа, перевіряю по зябрах: якщо червоні — то свіжа, як світліють, то процес псування почався. Риба ж гниє з голови — цим і керуюся, — каже чоловік.

В овочевому відділі частина місць із фруктами та овочами пустує. Головного санітарного лікаря одразу впізнають. Продавці показують документи та санітарні книжки.

Василь Володимирович вибирає кавуна.

— Якщо він зрілий, то дзвенить, а якщо в'ялий, то звуку не чути. Зазвичай купую великі, вони у нас довго не залежуються — діти помагають з'їдати, — сміється. — Ось цього беру, гарний, ніде не придушений. Важте.

Кавун заважує на 11 кг. Продавець пропонує взяти ще й пакет. Лікар платить 45 грн. Більше нічого не купує.

"Майонезом можна сильно отруїтися"

Василь Загородній любить куховарити. Дружині не дозволяє маринувати шашлик.

— Шашлик замочую. лише в оцті або поливаю сухим білим вином. Завжди беру ошийок, там жирок є — то смачніше виходить, бо пісне м'ясо надто жорстке. Діти теж за моїм рецептом готують.

До м'яса нарізає кільцями п'ять-шість цибулин, у каструлі викладає шарами.

— Перший шар цибулі, потім — м'ясо, кидаю лаврове листя, солю та перчу за смаком. Так далі чередую, а тоді збризкую оцтом чи сухим білим вином. Залишаю на добу в холодильнику чи погребі. Маринувати м'ясо з майонезом небезпечно. Можна сильно отруїтися, — розповідає Загородній.

Зараз ви читаєте новину «"В супермаркеті м'ясо може бути переморожене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути