понеділок, 14 січня 2013 05:45

У сільських барах заборонили курити рік тому

З 16 грудня 2012-го набув чинності Закон про заборону куріння у барах, ресторанах, кафе. Власника закладу можуть оштрафувати на суму від тисячі до 10 тис. грн. Перевіряли, чи дотримуються заборони в сільських барах.

— У барі курити не можна, гонять надвір, а условій ніяких нема, — каже 35-річний Сергій Олешко з Черкас. Приїхав на вихідні до родичів у село Городецьке Уманського району. — В Умані те саме: хочеш курити — йди надвір. Спершу якісь курилки зробили б.

Городецьке за 7 км від райцентру. Тут живуть близько 1300 осіб. Працюють бар "Ріна" та ресторан "Гармонія". Обидва в центрі села за 100 м один від одного. Поряд церква, фельдшерсько-акушерський пункт, сільрада й автобусна зупинка.

"Ріна" розташована в одноповерховій будівлі. При вході накриття, схоже на терасу. Влітку тут улаштовують дискотеки. Біля дверей курять троє дівчат.

— Обідно, що мерзнути треба, — говорить Ольга. — Сігарєти продають, а курити йдіть на мороз. Доки скуриш одну, то все, що є, обморозиш. І туалєта тут нема.

Усередині грає музика, працюють діджей та дві офіціантки. На стіні в центрі залу табличка "Курити заборонено". Поряд із барною стійкою п'ять столиків, ще є дві окремі віп-кімнати. В тому ж приміщенні продуктовий магазин. За одним із столиків чоловіки грають у доміно та п'ють пиво. Гурт молоді зсунув два столи докупи, шість хлопців та четверо дівчат щось святкують. На столі літрова пляшка горілки, пляшка пепсі, тарілка з ковбасою. Раз по раз компанія виходить на перекур, дівчата бігають у туалет.

— Люди почали жалуватися, що продукти димом смердять, то хазяїн запрітив курити. Вже більше года куримо надворі, — розказує Олександр Таранюк, 35 років. Курить надворі, недопалки кидає на землю попри те, що біля дверей є урна. —  Тут же магазин, всьо димом за ніч пройде, а кому воно тоді треба, їсти не можна.

За одним зі столів сидить місцевий 28-річний Максим із двома дівчатами. П'ють пиво.

— Я об'їздив половину Уманського району і Христинівського, в усіх барах був, — розповідає Максим. — У нас не курять, а в Христинівському ще є села, де курять. Тут раньше табличка була штраф за куріння — 300 гривень. Мене ні разу не штрафували, хотя коли гарно посидю, можу і закурити. Кальян у віп-комнаті колись курили.

Біля "Гармонії" припарковані п'ять автомобілів. Під'їжджають таксі.

— Не договоришся ніяк, щоб внутрі покурити, — говорить Антон, 29 років. — Якось напилися, давали офіціантці гроші, бо наш друг закурив, так вона не взяла. Тут із відкриття ніхто не курить, усі знають що не можна.

У Полянецькому, за 8 км від Умані, молодь відпочиває в барі "Нептун". Заклад розмістили в перебудованій хаті в центрі села. При вході добудована з білої цегли тераса. Є кілька лав і столів. Хлопці років 16-19 курять та щось роздивляються у мобілках. Бар швидше схожий на магазин. У вузькій кімнаті — прилавки з продуктами, на вітрині оселедці, тюлька, ковбаса, на полицях крупи та олія. Стоять чотири столи. Кімната невелика. З пивом сидить молодь. Біля входу напис "Курити заборонено".

— Можу вам кофе зробити, де пити будете, не знаю, бо сісти нема де, — каже продавець. — Хазяїн сказав не курити, то й не курить тут ніхто.

Зараз ви читаєте новину «У сільських барах заборонили курити рік тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути