четвер, 02 липня 2009 19:51

Сергій Одарич порівняв черкаські ЖЕКи з сицилійською мафією

Черкаська міськрада утворила депутатську комісію з перевірки порушень і розкрадання грошей в особливо великих розмірах у міських ремонтно-експлуатаційних управліннях. Їх колись називали ЖЕКами. 14 депутатів протягом двох тижнів перевірять інформацію, яку оприлюднив на сесії міськради мер Черкас 41-річний Сергій Одарич.

Завершили ревізію в РЕУ-1, перевірки тривають у РЕУ-5 і РЕУ-6. Для перевірки РЕУ-3 найняли аудиторську компанію. Суму зловживань вимірюють у сотнях тисяч гривень.

— Начальники РЕУ упродовж кількох років "виводили" гроші з підприємств. Лише по одному РЕУ сума порушень за минулий і частину цього року становить понад мільйон гривень, — каже міський голова і називає ремонтно-експлуатаційні управління спрутом, гіршим за сицилійську мафію.

За словами Сергія Одарича, діяльність цих структур побудована на кланово-сімейних стосунках:

— Підрядні роботи з ремонту житлових будинків виконують фірми, засновниками яких є або начальник РЕУ, або члени його родини. Подекуди фігурують підприємці, які водночас працюють на різноманітних посадах в інших РЕУ. Тобто вдень вони в себе на роботі, а вночі фарбують та білять під"їзди. Масштаби зловживань вражають.

Мер назвав основні схеми, за якими виводили кошти з підприємств. РЕУ приховували інформацію про вивільнені квартири, завищували адміністративні витрати:

— Автомобіль начальника одного з РЕУ "намотував" щодоби рівно 100 кілометрів. Утримання автомобіля торік обійшлося у 40 тисяч гривень. Де можна "намотувати" 100 кілометрів? Це РЕУ досить компактне. Воно обслуговує 73 будинки у Південно-західному районі. Я живу за межами Черкас, і щодня мій автомобіль проїжджає до 80 кілометрів. Це при тому, що я виїжджаю на рейди, пересуваюся містом, призначаю зустрічі чи відвідую заходи.

Виявили розкрадання грошей під час ремонту будинків.

— Середня вартість ремонту одного під"їзду у дев"ятиповерховому будинку не перевищує 12 тисяч гривень. А в цьому РЕУ ця сума сягає 75 тисяч гривень. Нічим іншим, як розкраданням грошей громади, я це назвати не можу. Понад півмільйона гривень із коштів, які черкащани сплачують у вигляді квартплати, були направлені на підконтрольні начальнику РЕУ приватні фірми, — продовжує міський голова. — РЕУ щомісяця закуповувало по тисячу мітел (на 73 подвір"я. — "ГПУ"). Ці мітли коштували 8 гривень за штуку. Купували їх у підприємця з Києва — сина начальника одного з РЕУ. На момент перевірки на складі управління було лише сім мітел.

Середня вартість ремонту одного під"їзду сягає 75 тисяч гривень

Контрольно-ревізійний відділ виявив факти завищення вартості робіт при встановленні металевих дверей у під"їздах. Це стосується ціни й кількості дверей. "Найбільшою схемою розкрадання коштів" мер назвав ініціативу чотирьох РЕУ утворити товариства з обмеженою відповідальністю, в управління яких потім буде передано майнові комплекси міста для їх обслуговування.

— Цинізм ситуації полягає в тому, що керівники РЕУ під приводом того, що всі працівники підприємства стануть власниками, провели збори і затвердили засновниками по 10 осіб на кожне РЕУ. Переважна більшість із них — це керівний склад управління. Із 40 засновників чотирьох товариств лише двоє майстри, решта: начальники РЕУ, заступники, головні економісти, бухгалтери тощо. Жодного слюсаря, двірника, прибиральниці, — подовжує Сергій Одарич. — Більшого корупційного "спрута" в масштабах міста не можна уявити.

За словами заступника мера Андрія Дзюби, ситуацією в Черкасах уже зацікавилися депутати Верховної Ради, які через Генпрокуратуру контролюватимуть події.

— Минулого тижня Одарич призначив нового керівника РЕУ-2. Колишній начальник Анатолій Продайвода на лікарняному. На лікуванні й керівник РЕУ-1 Ірина Музика. На жаль, це практика всіх керівників. Як тільки пахне смаленим, вони йдуть на лікарняний чи у відпустки, — каже Андрій Дзюба.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Одарич порівняв черкаські ЖЕКи з сицилійською мафією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути